Belg ontdekt nieuw leven in Australische zee: van een vis zonder gezicht tot lichtgevende krabben

Belg ontdekt nieuw leven in Australische zee: van een vis zonder gezicht tot lichtgevende krabben

Foto: photo news/rr

Hun doel was meer te weten te komen over het leven in Australische wateren. Maar dat in hun netten plots duizend nieuwe soorten zouden opduiken, dat hadden de 27 wetenschappers van een internationale expeditie – onder wie ook de Belgische ­bioloog Jérôme Mallefet (foto) – niet verwacht. Hun opmerkelijkste vondst: een vis zonder gezicht. “Hij ziet eruit als twee billen van ­gelatine op een vis.”

“Een kleine vis, waarvan de kop en de mond onderaan het lichaam zitten. Als je hem van bovenaf bekijkt, zie je dus geen ogen, geen neus, geen kieuwen of mond. In feite ziet hij eruit als twee billen van gelatine op een vis.” Met die woorden beschrijven de wetenschappers in de Britse krant The Guardian de zogenoemde ‘vis zonder gezicht’ die ze ontdekten in de wateren ten zuiden van Sydney.

Toen ze een dikke maand geleden afdaalden naar een diepte tot vier kilometer onder het zeeniveau om er wetenschappelijke gegevens te verzamelen, hielden ze er rekening mee dat ze met hun camera’s, sonars en netten veel ontgoochelend materiaal zouden opvissen. En dat gebeurde ook: ze haalden netten op vol modder, rotsen en skeletten, onder meer van walvissen. “Groot was dus onze verbazing toen er ineens een ongelooflijke verrassing inzat: de fameuze vis zonder gezicht”, zegt Jérôme Mallefet in La Libre Belgique. De 57-jarige wetenschapper is marien bioloog aan de Universiteit Catholique de Louvain (UCL) en was de enige Belg in het team. “We wisten van zijn bestaan af, want hij was al eens opgedoken tijdens een expeditie. Maar het was wel al van 1873 ­geleden.”

Onbekende soorten

De diepzeevis – die 40 cm lang is – is de meest opvallende, maar niet de enige vangst van de wetenschappers. In totaal ontdekten ze duizend dieren en organismen, waarvan een derde hen onbekend was. In hun netten staken onder meer ook nog een zeester met een diameter van meer dan vijftig centimeter, een felrode krab met stekels, krabben die blauw of groen licht afstralen, en ‘driepootvissen’ die met hun vinnen op de zeebodem steunen en zo hun prooien afwachten. Voor de wetenschappers ligt nu een pak werk op de plank. De komende weken zullen ze hun handen vol hebben om alle soorten te beschrijven en een naam te geven.

Corrigeer

NIEUWS