"Met het hol open"

De Plus is superluitenant van Gilbert op BK

De Plus is superluitenant van Gilbert op BK

Foto: Photo News

Zoekt u nog een outsider voor het BK? Wat dacht u van Laurens De Plus? De 21-jarige renner van Quick Step miste nipt de zege in de koninginnenrit van de Ster ZLM Toer en moet zondag dé superluitenant van Gilbert worden. Tussendoor wil hij donderdag op het podium staan op het BK tijdrijden.

“Vanaf Le Redoute reed ik al met het hol open. Te vroeg bij nader inzien.” Laurens De Plus ten voeten uit. Op 76 km deed hij de koninginnenrit zaterdag ontploffen. Finaal werd hij in La ­Gileppe enkel geklopt door de Portugees José Gonçalves. Met iets meer doseren was zijn eerste profzege een feit. “Ja, ik was wel de motor van de ontsnapping. Ik had een superdag en ik koers zo graag aanvallend. Ik weet dat ik daar sterker van word. Maar die Gonçalves is geen gewone, hij is een superknecht van Katusha in de grote rondes. Hij won vorig jaar wel de Ronde van Turkije, hé. Tja, een zege was mooier geweest, maar ik heb ’s avonds de ontgoocheling dan maar doorgespoeld met een Duvel Triple.”

De Plus putte vertrouwen uit de Giro. “Veel renners zitten na drie weken kapot, maar ik ben er sterker uitgekomen. Ik voelde het al op training, ik kon precies een tandje zwaarder rijden.”

De Ninovieter wordt zondag een belangrijke schakel voor Quick Step op het BK. “We willen de titel verlengen, met Gilbert of iemand anders. Ik kan het heel goed vinden met Phil, ik hoop dat hij die trui voor de derde keer pakt. Hij belde zaterdag na de finish om mij te feliciteren. Hij verschoot dat ik al op La Redoute aanviel. Amaai, en ik werd pas vierde bij mijn eerste deelname, zei hij. Ik deed dus beter, leuk om horen.”

Donderdag start De Plus ook met ambitie op het BK tijdrijden in Chimay. “Vorig jaar viel ik, maar eindigde op slechts twintig seconden van het podium. Ik wil ook deelnemen aan het WK tijdrijden in Bergen. De aankomst is op een klim van 4 km, met een gemiddelde van 10 procent. Ik belde al met bondscoach De Weert. Er zijn nog Belgen die in aanmerking komen zoals Hermans, Wellens en De Gendt. Maar ik ga uit van mijn eigen sterkte.”

Tourhoop

Na het BK gaat De Plus op hoogtestage in Livigno, om daarna in de Ronde van Polen weer een stap hogerop te zetten op Worldtourniveau. De Vuelta rijdt hij niet. “Ik rij de Ronde van Engeland. Maar ik ga mij wel meer toeleggen op het rondewerk, met specifieke trainingen en hoogtestages.”

Het doet ons Belgen dromen van een potentiële podiumkandidaat voor de Tour. Ploegdokter Yvan Vanmol blijft voorzichtig, maar is wel hoopvol. “Hij gaat niet rap kapot, dat is duidelijk. Als je als 21-jarige, zonder specifieke voorbereiding zo sterk uit een zware Giro komt, dan heb je inhoud. Hij is gemaakt voor het rondewerk.”

Corrigeer