Dit gezin heeft een erg originele manier om de kinderen te roepen voor het eten

Dit gezin heeft een erg originele manier om de kinderen te roepen voor het eten

Minister Ben Weyts overhandigde twee praatpalen aan Kelly De Coninck en Steve Convents. Foto: mvl

Affligem -

De 25 oranje praatpalen die geveild werden ten voordele van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen brachten in totaal 24.580 euro op. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) overhandigde zaterdag de eerste palen in Affligem. Het gezin dat de palen kocht wil een bijzondere verbinding leggen tussen voor- en achtertuin voor de kinderen.

Na meer dan 60 jaar trouwe dienst werden begin dit jaar de bekende oranje praatpalen langs de Vlaamse autosnelwegen buiten gebruik genomen. 25 ervan krijgen nu een nieuwe functie en werden door het Agentschap Wegen & Verkeer geveild ten voordele van vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Minister Ben Weyts kwam de eerste twee praatpalen persoonlijk overhandigen aan het gezin van Kelly De Coninck en Steve Convents uit Affligem. Zij konden twee palen bemachtigen voor een totaalbedrag van 1.900 euro. “We gaan ze installeren in onze tuin zodat we verbinding hebben van in de voortuin tot de achtertuin. Mits wat aanpassingen moet het mogelijk zijn om zo mijn kinderen te roepen”, vertelt Kelly De Coninck. “We boden ook omdat we OVK willen steunen. Binnen de familie verloren we zelf iemand in het verkeer en we kregen veel steun van OVK.”

Goed doel

Voorzitter van OVK Annemie Hemelaers is blij dat zij als goed doel werden uitgekozen. “We zijn in de wolken met het resultaat van de veiling. De komende weken bekijken we hoe we dit geld gaan gebruiken. Hiermee kunnen we alvast verdere stappen zetten om ouders die hun kind bij een verkeersongeval verliezen beter op te vangen en ook verder ijveren voor meer verkeersveiligheid voor iedereen.”

Minister Weyts treedt haar daarin bij. “We zijn blij met de aandacht voor de veiling. In totaal werd er 436 keer geboden met een hoogste bod van 1.250 euro. Maar ons belangrijkste doel blijft het ledental van OVK terugdringen. In 2014 telden we 400 verkeersdoden, dat moet drastisch verminderen.”

Ondanks het succes van de veiling is het niet de bedoeling dat er nog meer palen geveild worden. “Het moet een hebbeding zijn, niet iets wat iedereen heeft”, aldus minister Weyts. Wie ze toch nog wil bewonderen kan vanaf het najaar terecht in een museum waar een twintigtal palen terechtkomen. Of bij de andere bieders die één van de 23 overige palen hebben bemachtigd. Daarnaast worden 130 zonnepanelen en omvormers, die de praatpalen van stroom voorzien, verdeeld onder technische scholen. De overige praatpalen worden gerecycleerd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees