Eén dode en tien gewonden bij nieuwe aanslag in Londen

Man (47) rijdt met bestelwagen in op voetgangers aan moskee: “Ik ga alle moslims doden”

Een man is in de nacht van zondag op maandag ingereden op een groep voetgangers aan een moskee in de Londense wijk Finsbury Park . Daarbij viel één dode en raakten tien mensen gewond. Alle slachtoffers zijn moslims, die het doelwit waren van de 47-jarige dader. Hij is aangehouden op verdenking van poging moord en riep bij zijn arrestatie dat hij “alle moslims wilde doden”.

De aanrijding vond plaats rond 00.20 uur (01.20 uur Belgische tijd) aan de moskee van Finsbury Park. Een 47-jarige man reed er met zijn bestelwagen in op een groep mensen die uit de moskee kwamen. Daarbij raakten tien mensen gewond en er viel ook één dode te betreuren. Alle slachtoffers zijn moslims.

Dader wilde alle moslims doden

“Op amper enkele seconden van elkaar gebeurden die vreselijke dingen”, zegt Abdulraham, een ooggetuige, bij The Guardian. “Mijn vrienden en ik waren een oudere man die gevallen was aan het helpen toen er plots een bestelwagen de stoep opreed en over die man heen reed. Ook de mensen rond hem, acht of tien mensen, raakten daarbij gewond. Ik ben God dankbaar dat ik ongedeerd ben, maar mijn vrienden liepen wel verwondingen op.”

Toen de dader, een man van 47 jaar die alleen in de bestelwagen zat, uit zijn voertuig kwam keerden de toegestroomde mensen zich tegen hem. Meerdere getuigen vertellen dat hij geslagen en geschopt werd. “We hebben hem twintig minuten tegen de grond kunnen houden tot de politie kwam”, zegt Abdulraham. “En hij bleef maar roepen: Ik ga alle moslims doden.”

“Ik vroeg hem waarom hij die mensen had proberen te doden, maar hij antwoordde niet. Toen de agenten hem in de ambulance laadden, gebaarde hij wel hevig en lachte hij veel. Hij heeft dit bewust gedaan.”

Dader aangehouden

Om te verhinderen dat de woedende menigte de dader levend zou lynchen, besloot de imam van de moskee de man te verdedigen. Hij wist de gemoederen toch enigszins te bedaren, waardoor de man niet veel later gearresteerd kon worden door de politie. De imam krijgt er niets dan lof voor.

De dader is aangehouden op verdenking van poging tot moord, zegt Neil Basu van de Londense politie. “Dit was een aanval op alle Londenaars en we moeten ons allemaal verenigen tegen extremisten, wat hun beweegreden ook mag zijn.”

Hij zei dat er politie in de buurt van de plaats van de aanval was, die daardoor snel kon optreden. Tien minuten later arriveerde dan versterking.

Vlaming getuigt

Man (47) rijdt met bestelwagen in op voetgangers aan moskee: “Ik ga alle moslims doden”
Foto: AFP

De Vlaming Thomas Van Hulle, die vlakbij de moskee woont, zag de heisa vanuit zijn woning. “We zagen meerdere mensen op de grond liggen”, zegt hij bij VTM Nieuws.

Van Hulle zag de bestelwagen staan, maar zag ook hoe de voetgangers zich tegen de dader hadden gekeerd nadat die op enkele mensen was ingereden. “Ik zag hoe een groep mensen een persoon aan het schoppen was en hem tegen de grond probeerde te houden. Die persoon bleek dan de dader te zijn.”

De politie droeg alle omwonenden op om binnen te blijven en sloot de buurt af. “We mochten het gebouw niet verlaten en er mocht ook niemand binnenkomen. Er was veel paniek en lawaai. Iedereen uit de buurt kwam kijken of ze konden helpen, maar daardoor stond er heel veel volk. Dat was gevaarlijk, want het is een drukke baan en iedereen stond op straat. Bovendien was er geen overzicht tussen de gewonden en de niet-gewonden.”

Man (47) rijdt met bestelwagen in op voetgangers aan moskee: “Ik ga alle moslims doden”
Met deze bestelwagen reed de dader in op de voetgangers in Finsbury Park. Foto: EPA

Basu bedankte de mensen die de aanvaller in bedwang hielden, en zei dat die voorlopig de enige verdachte is. “In dit vroege stadium zijn er geen andere verdachten geïdentificeerd of gemeld bij de politie”, ging hij verder. Speciale agenten onderzochten de vrachtwagen waarmee ingereden werd op de slachtoffers, maar daarin werd niets gevonden dat schade kon berokkenen.

Het incident wordt onderzocht door de antiterreureenheid van de politie. De politie heeft extra manschappen ingezet om de burgers te beschermen, in het bijzonder zij die deelnemen aan de Ramadan.

Man (47) rijdt met bestelwagen in op voetgangers aan moskee: “Ik ga alle moslims doden”
Foto: REUTERS

In de buurt van de moskee werden verschillende straten afgesloten en heel wat ziekenwagens kwamen ter plaatse. Volgens premier Theresa May behandelt de politie de feiten als een “potentiële terreuraanslag”. “Er volgt vanmorgen nog een noodvergadering. Al mijn medeleven is bij de slachtoffers, hun families en de hulpdiensten ter plaatse.”

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, veroordeelt de aanslag in zijn stad en drukt op Facebook zijn medeleven uit met de slachtoffers en de nabestaanden. “Het gaat om onschuldige Londenaars, waarvan velen het gebed net hadden afgerond tijdens de Ramadan”, schrijft hij. “Het lijkt een aanval op één bepaalde groep, maar het is een aanslag op onze gedeelde waarden als tolerantie, vrijheid en respect.”

De aanrijding gebeurde op het moment dat moslims de moskee verlieten na een gebed naar aanleiding van de vastenmaand ramadan. De Britse Moslimraad (Muslim Council of Britain - MCB) spreekt van een aanslag. Ooggetuigen melden dat het voertuig versnelde net voor de aanrijding.

Man (47) rijdt met bestelwagen in op voetgangers aan moskee: “Ik ga alle moslims doden”
Mannen bidden bij de plaats waar de bestelwagen inreed op voetgangers. Foto: REUTERS

”Wie dit gedaan heeft, wilde mensen verwonden. Dit is een terreuraanslag”, aldus ook voorzitter van de moskee Mohammed Kozbar aan The Sun. Volgens de krant was de bestelwagen die inreed op de gelovigen een gehuurd voertuig. En ook ooggetuigen spreken van een opzettelijke aanrijding, aldus Sky News.

Man (47) rijdt met bestelwagen in op voetgangers aan moskee: “Ik ga alle moslims doden”
Foto: AP

De Britse premier Theresa May heeft de aanslag na een crisisvergadering “even ziekmakend als de vorige” genoemd. “Deze morgen werd ons land wakker met het nieuws over een nieuwe terroristische aanslag in de straten van onze hoofdstad. De tweede deze maand en even ziekmakend als de vorige”, zo startte May haar toespraak. “Het was een aanval die opnieuw gericht was op gewone en de onschuldige mensen... deze keer de Britse moslims”, zei May, verwijzend naar de eerdere aanslagen in Manchester en Londen.

“Dit was een aanslag op moslims in de buurt van hun gebedsplaats. En zoals alle terrorisme, van welke aard dan ook, heeft het dezelfde fundamentele doelstelling. Het probeert ons uiteen te drijven, en de kostbare banden van solidariteit en burgerschap die we delen in dit land, te breken. Dat zullen we niet toestaan”, klonk het.

May uitte haar medeleven aan de betrokkenen, loofde de moed van de omstaanders die de dader in bedwang hielden en bedankte de politie voor haar inzet. Ze zei ook dat er extra politie ingezet wordt om de moslims te beschermen, en beloofde terrorisme in al zijn vormen te zullen bestrijden.

Met de sterke reactie hoopt May haar positie te versterken, nadat ze vorige week onder vuur kwam te liggen voor haar onderkoelde reactie op de brand in de Londense Grenfell Tower.

Kritiek

Sommige moslims uitten maandag kritiek over de berichtgeving over de aanslag. Bepaalde media spraken van een incident en niet van een terroristische aanslag, volgens hen omdat de dader blank was. “Het bewijs van een dubbele standaard”, klonk het.

“Binnen de acht minuten had de politie het over een terroristische aanslag”, zo probeerde May in haar toespraak kritiek op de ordediensten voor te zijn.

Kalm blijven

Oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) gaat later vandaag de gebedswake bijwonen in de moskee. “Ik ben geschokt door deze gruwelijke en wrede aanslag in Finsbury Park, die behandeld wordt als een terreurdaad”, zei Corbyn in een mededeling op Twitter. Hij zegt als lokaal parlementslid te hebben samengezeten met de plaatselijke moslimleiders, samen met onder meer Richard Watts, de leider van de gemeenteraad in Islington. “Richard en ik zullen de gebedsdienst in de moskee van Finsbury Park later op de dag bijwonen”, kondigde hij aan.

“Ik roep de mensen en de media op om kalm en respectvol te blijven ten opzichte van de betrokkenen. Intussen vraag ik iedereen om zich te verenigen tegen diegenen die ons willen verdelen.”

Jo Cox

Ook de echtgenoot van Jo Cox, de Britse volksvertegenwoordiger die op 16 juni 2016 op straat gedood werd door een man met extreemrechtse overtuigingen, heeft gereageerd op de aanslag. “Extreemrechtse fascisten en moslimterroristen zijn gedreven door dezelfde haat, ideologie en gebruiken dezelfde tactieken. We zullen ze allebei uitroeien”, aldus Brendan Cox.

Het incident doet denken aan de terreuraanslag van 4 juni aan de London Bridge, waarbij drie aanvallers eerst voetgangers aanreden en daarna mensen met messen aanvielen. Daarbij vielen, naast de aanvallers, acht doden.

Man (47) rijdt met bestelwagen in op voetgangers aan moskee: “Ik ga alle moslims doden”
Foto: EPA
Man (47) rijdt met bestelwagen in op voetgangers aan moskee: “Ik ga alle moslims doden”
Foto: AFP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees