Onze Frankrijk-watcher analyseert het resultaat van de parlementsverkiezingen

Macron brak vijf records. Maar kan hij daarmee tevreden zijn?

Macron brak vijf records. Maar kan hij daarmee tevreden zijn?

President Macron. Foto: EPA

Nadat hij de Franse presidentsverkiezingen won en de eerste ronde van de parlementsverkiezingen op zijn naam schreef, haalde Emmanuel Macron nu ook de tweede ronde van die parlementsverkiezingen binnen. Meteen sneuvelden vijf records. Maar of president Macron daarmee tevreden moet zijn, daaraan twijfelt onze Frankrijk-watcher Kristof Simoens.

1. Nooit zoveel vrouwen verkozen

In het Franse parlement zullen straks 223 vrouwen zetelen op een totaal van 577 volksvertegenwoordigers. Dat is bijna veertig procent. Na de vorige verkiezingen was dat maar 27 procent, wat toen ook al een record was. Vijf jaar voordien waren er slechts 107 vrouwelijke parlementsleden.

2. Nooit zo’n lage opkomst

Bijna 57 procent van de kiesgerechtigden daagde niet op. De Fransen zijn verkiezingsmoe. Dit was de achtste maal sinds november vorig jaar dat ze naar de stembureaus moesten. Eerst waren er de vier voorverkiezingen waarin links en rechts hun presidentskandidaat aanduidden. Dan waren er de twee presidentsverkiezingen. En tot slot de twee parlementsverkiezingen. Om het met Van den Boeynants te zeggen: trop is teveel. Komt daar nog eens bij dat het gisteren ook in Frankrijk mooi weer was.

3. Jongeren bleven massaal thuis

Maar liefst 75 procent van de jongeren tussen 18 en 25 jaar zijn zondag niet gaan stemmen. Dat moet Macron zorgen baren, want hij had net het imago van super populair te zijn bij de jongeren.

4. Grootste groep nieuwkomers ooit

432 van de 577 parlementsleden zaten nooit eerder in het assemblée. Dit moet Emmanuel Macron onzeker maken. Want zal hij erin slagen al die nieuwkomers in de pas van zijn partij La République en Marche te laten marcheren. Zullen bijvoorbeeld al die nieuwe verkozenen van het platteland meestemmen om wetten erdoor te krijgen die het grootsteedse leven ten goede komen?

5. Het kleinste verschil van 139 stemmen

Manuel Valls, begin dit jaar nog de gedoodverfde nieuwe president, raakte zondag amper met de hakken over de sloot. Hij haalde het van zijn tegenkandidaat Farida Amrani (La France Insoumise) met amper 139 stemmen verschil, een laagterecord. En dat terwijl La République en Marche zo lief was geen tegenkandidaat tegen Vals te plaatsen. Amrani eist al een hertelling van de stemmen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees