Kamerverhuurders rosse buurt Gent blijven achter stedenbouwkundige verordening staan

Kamerverhuurders rosse buurt Gent blijven achter stedenbouwkundige verordening staan

Foto: Credit

Gent -

De kamerverhuurders in de rosse buurt, samen met handelaars en buurtbewoners verenigd in ‘Glastra’, zeggen dat ze achter de stad Gent en haar (door de rechter verbroken) stedenbouwkundige verordening blijven staan.

Eind februari 2015 keurde de Gentse gemeenteraad een nieuwe stedenbouwkundige verordening voor raamprostitutie goed. Die moest verhinderen dat er vitrines bijkomen, maar er tegelijk voor zorgen dat de werkomstandigheden voor de prostituees verbeteren. Om dat te beteugelen, werd korte tijd later ook een politiereglement goedgekeurd. Op basis daarvan werden in het najaar van 2016 vier bars gesloten. Drie uitbaters weigerden te sluiten en vochten met succes tegen de beslissing. Halverwege mei besliste een rechter dat de verordening in strijd is met de Nieuwe Gemeentewet.

Maar Glastra, een vereniging van kameruitbaters, buurtbewoners en handelaars, juicht de uitspraak niet toe. “Het komt erop neer dat de overgrote meerderheid van de barhouders, behalve één koppel, zich perfect aan alles heeft gehouden”, zegt een woordvoerder van Glastra die zondag overleg had over de kwestie. “We hebben inderdaad zware investeringen gedaan, maar we staan er ook achter. Die verbouwingen zorgden voor een algemene kwaliteitsverbetering in de volledige rosse buurt. Bovendien, het feit dat we een reglementering voorgeschoteld kregen, gaf ons een zekere rechtsgeldigheid. En dat was voor ons veel waard. Wij gaan dus niet procederen tegen de stad.”

Op het kabinet van de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) wordt verduidelijkt dat de stedenbouwkundige verordening indertijd werd ingevoerd uit bezorgdheid voor de overlast in de buurt en om het welzijn van de prostituees te garanderen. “We hebben onze politieke verantwoordelijkheid genomen om te proberen daar iets aan te doen, snel en concreet, en nu is het een juridische kwestie geworden”, aldus de woordvoerder van Daniël Termont. “We bekijken wat er moet gebeuren, er is nog een beroepsmogelijkheid en we zullen dat overwegen. We hopen dat de kwestie snel uitgeklaard zal worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees