Analyse

Carl Devos legt uit waarom CDH Wallonië in een nooit geziene politieke crisis stort

Carl Devos legt uit waarom CDH Wallonië in een nooit geziene politieke crisis stort

Is voorzitter Lutgen van de CDH oprecht verontwaardigd of speelt hij een strategisch spelletje? Of allebei? Foto: Photo News

Dat de Franstalige christendemocraten de stekker zouden trekken uit alle regeringen aan de andere kant van de taalgrens, was ook voor politicoloog Carl Devos (UGent) een volslagen verrassing. “De verontwaardiging bij de CDH over de PS-schandalen zal best oprecht zijn, maar zoals altijd in de politiek wordt hier misschien ook een potje stratego gespeeld met het oog op de verkiezingen.”

Het was een donderslag bij heldere hemel: op een inderhaast bijeen geroepen persconferentie kondigde CDH-voorzitter Benoit Lutgen aan dat zijn partij niet meer met de PS wou reageren. Lutgen is naar eigen zeggen “gedegouteerd” door de schandalen van de PS.

“Niemand kan zeggen dat er sterke aanwijzingen waren dat de CDH zo’n dramatisch gebaar zou stellen”, zegt politicoloog Carl Devos aan Nieuwsblad.be. “Als de politieke partner het te bont maakt, dan vraagt de andere partner crisisberaad en eist sterke maatregelen opdat dit in de toekomst nooit meer zal gebeuren. Waarna men weer overeenkomt en verder kan regeren. Zo gaat het klassiek in onze politiek.”

“Maar halverwege de regeringsperiode definitief breken met je coalitiepartner en vragen aan twee, drie andere partijen om opnieuw van nul te beginnen, dat is toch wel andere koek en ongezien in België.”

LEES OOK. Dit zijn de mogelijke coalities in Franstalig België en Brussel

Macchiavelli

Carl Devos legt uit waarom CDH Wallonië in een nooit geziene politieke crisis stort
Carl Devos

Volgens Carl Devos zal er bij de CDH écht wel verontwaardiging bestaan over de opstapeling van schandalen waarin de Parti Socialiste (PS) is verzeild geraakt “en zeker ook over de lauwe en trage reactie daarop van de partij zelf”.

“Maar anderzijds functioneerde de Waalse regering nu ook niet zo bijster geweldig en voelde de kleine CDH zich vaak verpletterd onder het gewicht van de grote PS.”

Devos vermoedt dat de beslissing van de CDH om te breken met haar partner ook een macchiavellistisch kantje heeft en dat de kiesstrijd twee jaar voor de verkiezingen definitief is losgebarsten. “Met deze radicale breuk anticipeert de CDH op een mogelijke electorale afstraffing. Men is bang dat alle anti-PS stemmen dan naar de radicaal-linkse PTB van Raoul Hedebouw zullen vloeien. Maar als CDH nog twee jaar goed kan regeren met MR, kan het een deel van die stemmen naar zich toe trekken.”

Hoog spel

Als de CDH afstand wou nemen van de PS, was nu het moment gekomen, vindt Devos. “Als men daarmee had gewacht tot enkele maanden voor de verkiezingen was het niet meer geloofwaardig geweest.”

Toch sluit hij niet uit dat Benoît Lutgen de beslissing impulsief heeft genomen . “Misschien was het ontslag afgelopen weekend van de in opspraak gekomen Armand De Decker (MR) als burgemeester van Ukkel het sein dat CDH met een propere liberale partij kon starten. Het zou alleszins dom zijn dat er vooraf niet op zijn minst is gesproken met de liberalen. Dan pas zou de CDH hoog spel spelen.”

Carl Devos legt uit waarom CDH Wallonië in een nooit geziene politieke crisis stort
Na het ontslag van Armand De Decker waren de handen van MR proper genoeg voor CDH om samen in zee te gaan Foto: Photo News

Originele formatie

De kans is volgens Devos groot dat de Franstalige chistendemocraten en liberalen elkaar vinden in een alternatieve meerderheid. “Het moeilijkste zou wel eens Ecolo kunnen zijn, de kleine poot die nodig is voor een stevige meerderheidsconstructie. Maar de combinatie CDH, MR, Ecolo zou in ieder geval een originele formatie zijn die wel eens zou kunnen werken en zelfs ook kan scoren op links.” (noot: intussen liet Ecolo al weten geen interesse in regeringsdeelname te hebben)

Devos kan ook nog een cynische motivatie bedenken voor de radicale breuk. “In die strategie wil CDH de PS helemaal op de knieën dwingen en verplichten tot verregaande toegevingen om vier, vijf dagen daarna toch weer verder te regeren met de socialisten. Maar dat is antipolitiek en daar hebben we de laatste tijd wat te veel van gehad. Pas op, in de Belgische politiek sluit ik niets uit. Maar als dat de onderliggende motivatie zou zijn van deze breuk, dan haalt de PTB bij de volgende verkiezingen meer dan 35 procent.”

Lees hier de reacties van Elio Di Rupoen Charles Michel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees