Vrachtwagenchauffeur riskeert rijverbod voor dodelijk ongeval

Wilrijk -

Vrachtwagenchauffeur Daniel M. is maandag voor de Antwerpse politierechter verschenen voor een dodelijk ongeval op het kruispunt van de Heistraat met de R11 in Wilrijk. Een 22-jarige fietser was er onder de wielen van zijn truck beland en overleden. De procureur vorderde zes maanden cel, 3.000 euro boete en een jaar rijverbod. De nabestaanden lanceerden een oproep om de verkeerssituatie op het kruispunt eindelijk aan te pakken, omdat er vaker ongevallen gebeurd zijn.

Het slachtoffer fietste op 20 januari 2016 rond 8.10 uur naast de vrachtwagen van Daniel M. op de Heistraat. Toen hij het kruispunt met de R11 in Wilrijk wilde oversteken, kwam hij onder de wielen van de truck terecht, die rechtsaf sloeg. De twintiger overleefde de aanrijding niet.

Daniel M., die al zeven jaar chauffeur is, drukte zijn spijt uit naar de familie toe. “Ik heb alles gedaan om een ongeval te vermijden. Ik reed helemaal niet snel en ik gebruikte mijn spiegels, maar toch had ik hem niet gezien”, vertelde hij de politierechter.

Uit het onderzoek bleek dat er van een onaangepaste snelheid zeker geen sprake was, want Daniel M. reed amper 14 kilometer per uur. De verkeersdeskundige was echter wel van mening dat het slachtoffer zichtbaar was voor de beklaagde. Mogelijk had hij zich gewoon te hard geconcentreerd op het niet raken van de lichten bij het afdraaien en had hij zo de fietser gemist.

De verdediging sprak dat tegen en stelde dat hij zowel op de lichten als op mogelijke voetgangers en fietsers had gelet. Het slachtoffer was ondanks de vijf spiegels in de vrachtwagen volledig onzichtbaar geweest. Zijn advocaat pleitte dat het om een klassiek dodehoekongeval ging en dat een aanrijding onvermijdbaar was. Hij vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij te spreken.

Vonnis op 3 juli.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio