Zwemmen in de zee: waar moet je op letten?

Met deze warme dagen is het een leuk idee om afkoeling te zoeken aan de Vlaamse kust. Sommigen liggen te bakken en te braden op het strand, andere nemen liever een duik in de zee. Maar waar moet je zoal op letten als je het zeewater ingaat?

“Vergeet om te beginnen niet dat een zee geen zwembad is”, zegt redder Lenz Bolckmans. “Er zijn dus golven, onderstroming... Bij die onderstromingen is het heel belangrijk dat je stevig met je voeten op de grond staat. Als je dat niet doet, of te diep in de zee aan het zwemmen bent, kan het zijn dat je meegesleurd wordt”, gaat hij verder.

Maar dat is niet alles. “Ik kan goed zwemmen, is dat eigenlijk niet genoeg?”, vraagt Karrewiet-reporter Benten zich af. “Helaas niet. Naast de golven en de onderstroming is de zee ook veel kouder dan een zwembad. Een niet te onderschatten punt”, aldus redder Lenz.

Om af te sluiten moet je goed opletten dat je je in een zwemzone bevindt, dat er een groene vlag is en dat er redders aanwezig zijn. Bij een rode vlag is het strikt verboden om te zwemmen. Bij een gele vlag mag je het water in, maar is er geen speelgoed toegelaten in het water.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees