Jolien D’hoore mag niet starten in BeNe Ladies Tour

Jolien D’hoore mag niet starten in BeNe Ladies Tour

Foto: lvi

Wereldkampioene Jolien D’hoore mag van haar team half juli niet starten in de BeNe Ladies Tour in België en Nederland. De ploegleiding van Wiggle High5 wil dat D’hoore haar energie steekt in de Giro, die vier dagen eerder stopt. D’hoore, tweevoudig eindwinnaar van de BeNe Ladies Tour, zal wel komen kijken. De vierde uitgave van de wielerwedstrijd voor dames heeft nochtans wél vijf andere regerende wereldkampioenes aan de start, en allicht maakt ook Marianne Vos haar wederoptreden.

Organisator Geert Stevens stelt dat zowel Jolien D’hoore zelf als hijzelf ontgoocheld zijn in de afwezigheid van de leading lady van de koers. ‘’Ze staat voorlopig enkel als reserve opgegeven. Haar team wil dat ze als helpster optreedt in de Ronde van Italië voor dames, de zogenaamde Giro Rosa. Die eindigt op zondag, wij starten op donderdag nadien, maar de ploegleiding heeft haar niet voorzien als deelneemster. Jolien zelf heeft nog aangedrongen bij haar teamleiding, maar het mocht niet baten.’’ D’hoore was vorig jaar nochtans indrukwekkend in de BeNe Ladies Tour. Ze won er drie van de vier ritten én het eindklassement. Ook in 2015 werd ze eindwinnaar, de eerste editie van de BeNe Ladies Tour in 2014 werd gewonnen door de Zweedse Emma Johansson.

De afwezigheid van Jolien D’hoore valt de organisatoren zwaar, maar ze kunnen anderzijds wel pronken met een mooie affiche. Daarbij liefst vijf regerende wereldkampioenen: Lotte Kopecky, wereldkampioen puntenkoers; Sanne Cant, wereldkampioen veldrijden; Karlijn Swinkels, wereldkampioen tijdrijden bij de juniores; Elinor Barker, wereldkampioen puntenkoers; Katie Archibald, wereldkampioen omnium.

De BeNe Ladies Tour heeft in totaal 25 teams van zes rensters aan de start, waarbij 15 UCI-ploegen, vergelijkbaar met de WorldTourploegen uit het wielrennen bij de heren. De organisatie begroet ook vier nationale teams – België, Zweden, Luxemburg en Groot-Brittannië en deelde zes wildcards uit aan nationale ploegen. ‘’We kregen aanvragen van liefst 45 ploegen, maar hebben geselecteerd op kwaliteit’’, aldus nog Geert Stevens.

De wedstrijd breidt dit jaar met een dag uit, er wordt vier dagen gekoerst, van donderdag 13 juli tot en met zondag 16 juli. De Nederlandse stad Vlissingen krijgt de eer te openen met een proloog op de plaatselijke promenade. Die tijdrit is slechts 1,9 km lang maar volgens parcoursbouwer Joeri Devreese een echt kijkstuk. De drie daaropvolgende dagen trekt het peloton naar de gemeentes Philippine, Sint-Laureins en Zelzate. Het traject van Vlissingen naar mosselstad Philippine is overigens uniek voor het dameswielrennen, want voor het eerst mogen zij door de Westerscheldetunnel rijden. Die is 6,6 km lang en behoorlijk lastig, reden waarom bij het uitrijden van de tunnel een speciale prijs wordt voorzien voor de dame die eerst weer ‘boven water’ komt. In Zelzate en Sint-Laureins wordt telkens op lokale circuits gereden, beide gemeenten zijn alleszins bijzonder blij met de komst van de BeNe Ladies Tour, want ze verlengden hun overeenkomst met de wedstrijd voor een termijn van nog eens drie jaar.

Geert Stevens kondigde maandagavond ook aan, dat meer dan waarschijnlijk oud-wereldkampioene én leading lady van de koers, Marianne Vos, haar wederoptreden doet. ‘’ Ze herstelt van een sleutelbeenbreuk, maar alles ziet ernaar uit dat ze aan de start van onze koers zal staan.’’

Corrigeer