24 maanden geëist tegen schoenenkoning voor wapensmokkel

De vangst was indrukwekkend. Foto: rr

Ravels / Poppel -

De officier van justitie in Den Bosch vorderde dinsdag 24 maanden celstraf tegen Jan van der Linden (67) uit Poppel (Ravels) voor de smokkel van oorlogswapens vanuit Kroatië. Tegen kopstuk Freek V.S. (44) uit Den Bosch werd vier jaar geëist.

Op 7 januari 2015 werd de Peugeot-bestelwagen, die Van der Linden had gehuurd bij een garage in Poppel, onderschept in het Kroatische stadje Kastela, in de buurt van Split. In de laadruimte vond de politie een indrukwekkend wapenarsenaal: zes raketwerpers, een zware mitrailleur, enkele kalasjnikovs, handvuurwapens, 1.100 patronen en handgranaten.

Het gerecht in Den Bosch had de bende al sinds oktober 2014 in het vizier. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de wapens bestemd waren voor criminele motorclubs, waaronder No Surrender. “Deze wapens kunnen alleen gebruikt worden om iemand te liquideren of een zware overval te plegen”, zei de aanklager.

Tegen organisator Freek V.S. werd vier jaar geëist. Tussenpersoon Anton P. (52), een Kroaat uit Schoten, hoorde dertig maanden tegen zich vorderen. Ronny C. (45) uit Den Bosch zou in contact hebben gestaan met de afnemers. Tegen hem werd twaalf maanden geëist.

De verdediging van de drie hoofdbeklaagden krijgt woensdag het woord. Jan van der Linden, wiens schoenenimperium in 2002 failliet ging, gaat alleszins voor de vrijspraak. “Ik hoor niet thuis in dit rijtje”, zei hij. “Iemand heeft de wapens in mijn auto gelegd. Bovendien kreeg ik in Split al zes maanden celstraf.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio