Zo kan het ook: OCMW-raadslid koopt met zitpenning dvd's voor bibliotheek

Zo kan het ook: OCMW-raadslid koopt met zitpenning dvd's voor bibliotheek

Wim Durang schenkt de dvd's aan bibliothecaris Els Cleymans. Foto: dhh

Lennik -

Wim Durang van de Lennikse OCMW-raad schenkt 20 dvd's aan de bibliotheek. Die kocht hij aan met het geld van zijn zitpennigen.

In tijden waarin volop heisa wordt gemaakt over de mandaten van politici en de forse presentiegelden die ze ontvangen, blijken er ook nog politici te zijn die een deel van het geld weggeven. Zo ook Wim Durang, die eventjes in de Lennikse gemeenteraad zetelde en momenteel lid is van het vast bureau van de OCMW-raad. Hij kocht twintig dvd's die hij aan de bibliotheek van Lennik overhandigde. “Sinds 2015 heb ik een gemeentelijk mandaat en ontvang ik daar presentiegeld voor. Maar dat is nieuw voor mij, want ik zet mij al 25 jaar in voor Lennik via adviesraden, verenigingen en mijn partij Lennik Kwadraat. Maar dat doe ik gratis, zoals zovele vrijwilligers. De mandaten voor raadsleden zijn in Lennik goed betaald. Ik wou dan ook iets extra terugdoen voor de gemeenschap”, klinkt het.

Volgens Durang staat zijn initiatief los van de hele mandatenheisa die momenteel de media beheerst. “Ik steun in het algemeen het principe dat verkozen vertegenwoordigers een vergoeding krijgen voor het werk dat ze leveren. Democratie is belangrijk genoeg om in te investeren”, zegt Durang.

Statement

Het dvd-pakket ter waarde van zo'n 200 euro werd door Durang zelf samengesteld. “De bibliotheek kan dit gebruiken, maar het is ook een beetje een statement. Deze bijdrage is namelijk een symbolische compensatie en een protest tegen het feit dat het gemeentebestuur omwille van een eenmalige investering in een zelfscansysteem, maar liefst 15.000 euro bespaart op de collectie en werkingskosten, ten nadele van de Lennikse bibliotheekgebruikers.”

De films hebben allemaal een thema die de blik van mensen verruimt. “Wat de boekenwereld betreft, is de bib zelf al zeer bekwaam. Ook kan het een bijkomende promotie zijn voor de mooie collectie dvd's in de Lennikse bib. Iedereen kan trouwens boeken schenken aan de bib. Een bibliotheek blijft toch een schatkamer en centraal punt van cultuur en informatie.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees