België ontsnapt nipt aan nieuwe aanslag

Terrorist doodgeschoten na explosie in Brussel-Centraal

Brussel - In het treinstation Brussel-Centraal heeft dinsdagavond een terreuraanslag plaatsgevonden. Een man liet eerst een trolleykoffer ontploffen in het station. “Hij riep Allahu Akbar”, zeggen getuigen, en had ook een rugzak met explosieven bij. Maar voor hij die kon gebruiken, werd hij doodgeschoten door twee ­militairen. Er raakte verder niemand gewond. Wie de dader is, is ook voor de ­veiligheidsdiensten nog een raadsel.

Omstreeks 20.30 uur uur liet een man, volgens getuigen een dertiger, een trolley ontploffen in het Centraal-Station van Brussel, op de verdieping tussen de inkomhal en de sporen. Hij zou daarbij 'Allahu Akbar' hebben geroepen en uit zijn hemd staken kabels. Hij vluchtte na de explosie weg, waarna hij werd neergeschoten door de toegesnelde militairen. Reizigers vluchtten alle richtingen uit en liepen zelfs de sporen op.

LEES OOK. Zo verliep de terreuraanslag in Brussel-Centraal

Het station werd meteen na het incident ontruimd, net als een deel van de Grote Markt en later ook het station Brussel-Noord. Ontmijningsdienst DOVO kwam daarop ter plaatse en vond explosieven op het lichaam van de verdachte. In zijn rugzak zaten stukken en brokken metaal, geen spijkers. Die werden gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Volgens de VRT zou het om een relatief zware bom gaan, die veel schade had kunnen aanrichten. Dat bevestigde een bron van de openbare omroep.

LEES OOK. Expert: “Bom was slecht gemaakt”

Rugzak met explosieven

Het lichaam van de dader bleef na het incident nog urenlang in het station liggen. De veiligheidsdiensten wilden zeker zijn dat er geen ontploffingsgevaar meer was. Volgens bronnen staken er niet alleen draden vanuit zijn hemd, maar hij had hij ook nog een rugzak om. Daarin zou een zware spijkerbom gezeten hebben. We zijn dus aan veel erger ontsnapt.

LEES OOK. Deze man passeerde de vermoedelijke dader van de terreuraanslag in Brussel-Centraal: "Hij schreeuwde Allahu Akbar"

Terreurdaad

Het federaal parket neemt het onderzoek in handen. “De zaak wordt behandeld als een terreurdaad”, zei woordvoerder Eric Van der Sypt dinsdagavond. In de afgelopen nacht werden al huiszoekingen uitgevoerd.

De aanslag gebeurde op twee dagen van het einde van de ramadan. Hoewel die nog niet werd opgeëist, heeft ­Islamitische Staat opgeroepen om tijdens de ramadan aanslagen te plegen. Vreemd ­genoeg sloeg de man toe buiten de spits, toen het station al bijna verlaten was.

Treinverkeer

Het treinverkeer werd dinsdagavond meteen stilgelegd, maar is woensdagmorgen wel opnieuw actief op de Brusselse Noord-Zuidverbinding. Sinds 8 uur is het station Brussel-Centraal weer open en stoppen er ook weer treinen 

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw is woensdagochtend rond 4 uur aangekomen in het Centraal Station. De federaal procureur was vergezeld van federaal magistrate Ann Fransen, gespecialiseerd in terrorisme, een magistrate van het Brusselse parket en de onderzoeksrechter. De magistraten krijgen in het station uitleg van de speurders van de federale politie. Intussen hebben politiemensen al een aantal bruine tassen met bewijsmateriaal het station buitengedragen.

Dreigingsniveau blijft op drie

Het dreigingsniveau drie blijft na de explosie in het station Brussel-Centraal gehandhaafd. Dat bevestigde het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) volgens het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken. "Het OCAD bevestigt niveau drie", tweette het Crisiscentrum rond 22.30 uur.

Dreigingsniveau drie is sinds november 2015 van kracht in ons land, en is het op één na hoogste niveau. Dat betekent dat een aanslag "mogelijk en waarschijnlijk" is.

LEES OOK. Dit weten we al over de terreuraanslag in Brussel-Centraal

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S