Wikheim naar Midtjylland

AA Gent stelt zesde aanwinst voor: Damien Marcq

AA Gent stelt zesde aanwinst voor: Damien Marcq

Damian Marcq (rechts) met Gent-manager Michel Louwagie (links) en makelaar Mogi Bayat (midden). Foto: Mogi Bayat

AA Gent stelt vanmiddag een nieuwe aanwinst voor. Damien Marcq (28) van Charleroi. AA Gent legde 2,5 miljoen euro op tafel voor de 28-jarige middenvelder. Hij tekent bij de Buffalo’s voor drie seizoenen.

De 28-jarige Fransman streek in juni 2013 neer in Charleroi en had er nog een contract tot eind 2020. Daarvoor speelde de verdedigende middenvelder - een van de sterkhouders van de Carolo’s - in eigen land voor Boulogne, Caen, Dijon en Sedan. Verwacht wordt dat Marcq samen met recordaankoop Franko Andrijasevic de lijnen mag gaan uitzetten op het Gentse middenveld.

Marcq is de zesde inkomende transfer van de Buffalo’s, na Mamadou Sylla (Eupen), Aboubakary Koita (Geel), Ricardo Avila (Chorrillo), Franko Andrijasevic (Rijeka) en Lior Inbrum (FC Ashdod).

AA Gent stelt zesde aanwinst voor: Damien Marcq
Foto: BELGA

Louwagie: “Eindelijk Marcq kunnen binnenhalen”

“Eigenlijk staat Damien Marcq al jaren op ons verlanglijstje”, opende Louwagie. “We kregen destijds een positief scoutingsrapport binnen over hem en zijn Damien al die tijd verder blijven volgen. Het was echter niet simpel om hem weg te krijgen uit Charleroi. Nu hebben we alsnog onze slag thuisgehaald. We zijn heel blij met zijn komst. Het is een speler met een pak persoonlijkheid, een bijna geboren leider op het veld. Hopelijk kan hij zijn succesverhaal verder doorzetten bij AA Gent.”

“Natuurlijk wordt de groep met als die transfers weer wat groter, maar er moeten ook nog een pak jongens weg”, vervolgde Louwagie. “Dit is na de komst van Franko Andrijasevic en Mamadou Sylla onze derde toptransfer, die we doen in aanloop naar het nieuwe seizoen toe. En we blijven verder speuren naar talent. We willen graag nog een Belgische speler aantrekken. Denis Odoi is inderdaad een optie, maar we hebben nog geen akkoord met hem. Vergeet ook niet dat de competitie iets langer stilligt in Engeland dan in België. Daarom heeft Fulham geen haast.”

“Maar ik kan niet ontkennen dat we in onze kern wat krap zitten qua landgenoten. Al hebben we heel goede jeugdproducten lopen. Onze kern is ruim, maar we spelen ook nog Europees. En we hebben nu ook de financiële mogelijkheden. Toen ik 27 jaar geleden begon bij AA Gent was ons budget een slordige 750.000 euro. Niet te vergelijken meer met nu. Dan kan je je dure transfers permitteren.”

AA Gent stelt zesde aanwinst voor: Damien Marcq
Foto: Photo News

Damien Marcq kijkt uit naar Europees voetbal met AA Gent

“Ik moest nu de stap zetten om naar een andere club te trekken”, opende Marcq. “Ik moest geen jaar of twee jaar meer wachten. Dan zou ik niet meer zou aantrekkelijk geweest zijn wegens al wat ouder. De keuze is op Gent gevallen en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Ik genoot natuurlijk nog interesse van andere ploegen, maar ik wou echt wel hier aan de slag gaan. Ik hoorde van Danijel Milicevic, mijn ex-ploegmakker bij Charleroi, al dat de sfeer hier top is.”

“Let wel, ik heb bij de Zebra’s ook een mooie tijd meegemaakt”, wilde Marcq ook Sporting Charleroi nog even becomplimenteren. “Ik ben heel tevreden dat Mehdi Bayat me heeft laten gaan. Dat was een mooie geste van hem. Ik voel me fysiek heel sterk. Dat ik een echte leider ben op het veld? Ja, ik praat nogal graag met mijn medemaats en stuur veel bij. Dat zit nu eenmaal in mijn aard. Ik ben tien jaar prof nu en weet onderhand wel wat het is om een groep te dragen. Ik zal dat hier ook doen. En nog een reden waarom ik graag de overstap zette naar AA Gent, is omdat deze club Europees voetbal speelt. Dat wou ik ook nog wel eens doen en zeker in dit mooie stadion.”

Directeur Communicatie bij AA Gent, Patrick Lips, gaf na de persvoorstelling van de speler ook nog mee dat AA Gent ondertussen al 15.500 abonnementen voor komend seizoen heeft verkocht.

AA Gent stelt zesde aanwinst voor: Damien Marcq
Foto: Photo News

Gustav Wikheim naar Midtjylland

Gustav Wikheim verlaat AA Gent dan weer en verkast naar FC Midtjylland. De Noorse winger was vorig seizoen al uitgeleend aan de Deense club, nu volgt er een definitieve transfer.

De 23-jarige flankaanvaller, een Noor met Braziliaanse roots, streek eind december 2015 neer in de Gentse Ghelamco Arena en lag nog tot eind 2019 onder contract bij de Oost-Vlamingen. Zijn transfer werd geen succesverhaal en vorig seizoen speelde hij al op uitleenbasis voor Midtjylland. Die overgang werd nu in een definitieve transfer omgezet, Wikheim ondertekende een vierjarige verbintenis.

Gent nam dinsdag ook afscheid van Peter Olayinka (verhuurd aan Zulte Waregem) en Ofir Davidzada (verhuurd aan Maccabi Tel-Aviv).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.