Militairen die dader hebben uitgeschakeld krijgen psychologische begeleiding

Militairen die dader hebben uitgeschakeld krijgen psychologische begeleiding

Defensie houdt de identiteit van de militairen die terreurverdachte Oussama Zariouh hebben neergeschoten geheim. Ze worden nog verhoord, maar op basis van de bewakingsbeelden is duidelijk dat ze volgens het boekje handelden.

In het belang van het onderzoek geeft Defensie voorlopig geen enkel commentaar over de feiten van dinsdagavond. “De militairen staan onder het bevel van de federale politie”, benadrukt persofficier Alex Claessens van Defensie.

De soldaten, Ardense jagers, worden vandaag nog verhoord maar handelden volgens het protocol dat is opgesteld over wat er van hen wordt verwacht en in welke omstandigheden dat ze een verdachte mogen uitschakelen. Gezien de aard van de dreiging, hebben ze hier perfect volgens het boekje gehandeld.

Op beelden gemaakt door de bewakingscamera’s in het station is te zien hoe de dader recht naar de militairen liep. Die richtten hun wapen dat tijdens de bewakingsopdracht op scherp staat op de terrorist en vuurden. De man stierf ter plaatse. Het gerecht heeft alle bewakingsbeelden opgevraagd in het kader van het gerechtelijk onderzoek. Zo goed als alles wat zich dinsdagavond in het station heeft afgespeeld, is vastgelegd door de camera’s in het station.

Groepje tieners

Daarop zou duidelijk te zien zijn hoe de dader achter een groepje tieners ging staan. De jongeren waren naar de aankondigingsborden aan het kijken en hebben op geen enkel moment beseft aan welk drama ze ontsnapt zijn.

Of de militairen die de dader uitgeschakeld hebben vandaag rust krijgen, wil Defensie niet zeggen.

“Indien ze dat wensen, kunnen de soldaten alleszins psychologische begeleiding krijgen”, zegt Defensie.

“In het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek beschikken wij over een team van psychologen die kunnen ingezet worden of die kunnen geraadpleegd worden na een incident. Ook bij buitenlandse missies gaat er telkens een psycholoog mee of gaat die een aantal keren ter plaatse om te praten met militairen die daar nood aan hebben”, zegt Alex Claessens.

Corrigeer

MEER NIEUWS