COMEET gaat op zoek naar ‘slapende’ reuzen

In deze streek duiken heel de zomer lang reuzen op

De hele zomer lang ga je dankzij COMEET overal reuzen zien opduiken. De reuzen van Oostwinkel maken zondag hun intrede op de kermis van Zomergem. Foto: cte

Zomergem / Nevele / Hansbeke -

Met de blijde intrede van de reuzen van Oostwinkel op de kermis van Zomergem, gaat nu zondag het project Meetjesland Reuzenland van start. De hele zomer lang ga je, dankzij COMEET, overal in de streek reuzen zien opduiken.

Meetjesland Reuzenland, het klinkt niet alleen mooi, het opzet is ook heel mooi. De intergemeentelijke cultuurdienst COMEET won vorig jaar de Vlaamse Cultuurprijs en gaat de 10.000 euro die die onderscheiding opbracht nu terug investeren in cultuur en erfgoed. In ons Reuzenerfgoed. “Het Meetjesland telt maar liefst 40 actieve reuzen. En als de reus buitenkomt, komt het volk mee buiten”, zegt voorzitter Stijn Coppejans. “Daarnaast zijn er ook nog heel wat slapende en vermiste reuzen. Ooit waren ze met meer dan 100. Maar reuzen leven, ook al slapen ze. Er wordt altijd over gebabbeld.”

Nieuwe generatie

Reden te meer om zwaar in te zetten op de reuzen, te beginnen nu zaterdag met de intrede van Magriet Van de Voordestraat op de kermis van Hansbeke én nu zondag met de reuzen van Oostwinkel op de kermis van Zomergem. Niet Johan Verminnen, Lien Van De Kelder of Lucas Van Den Eynde worden daar de blikvangers, maar Camiel Steyaert, Romanie Baert en Silvia Rotsaert. “Vier keer per jaar trekken we met onze drie, vier meter hoge reuzen naar evenementen in Vlaanderen, waarop we gevraagd worden”, zegt Inne De Sutter, pleegmoeder van de drie reuzen. “Maar koken kost geld, en reuzen maken ook. Vorig jaar is het volledig metalen binnenwerk van de reuzen vernieuwd en gelast. Dit jaar hebben we nieuwe kledij gekocht. En het kost ook allemaal tijd. Om een reus aan te kleden ben je al gauw een uur zoet. We gaan dit natuurlijk niet tot het einde van onze dagen blijven doen. Daarom rekenen we op de nieuwe generatie. Alleen zien we weinig jonge mensen die willen.”

Net daar wil COMEET nu werk van maken door de hele zomer lang een reuzenhype te creëren. En die is nu al begonnen. “Het aantal activiteiten stijgt met dag”, zegt Lize De Doncker van COMEET. Op de Katse Feesten komt een grote Reuzenstoet, op de Gîrnaertfeesten in Boekhoute worden twee nieuwe vissersreuzen gedoopt en augustus wordt reuzenherstelmaand. En er zijn nog meer plannne. “We merken dat er een grote vraag is naar dragers: wel, wij willen de kennis en vaardigheden van die dragers doorgeven aan nieuwe mensen, net als de geschiedenis: want achter elke reus schuilt een uniek verhaal en project.” COMEET droomt dat vergeten of vermiste reuzen teruggevonden worden, en dat er nieuwe ontstaan. “We ontwikkelden een handleiding om zélf een reuzenhoofd te maken. Met wat kranten, een grote ballon en behangerslijm kan je al snel je eigen reuzenhoofd maken. En wie weet onstaan op die manier wel nieuwe reuzen.” De handleiding én de reuzenagenda vind je op de Facebookpagina Meetjesland Reuzenland.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio