Waar in Gent vind je nog rust?

Waar in Gent vind je nog rust?

Milieuschepen Tine Heyse (Groen) komt graag tot rust in het parkje in de Fluweelstraat, een zijstraat van de Brugsesteenweg. Naast haar architect Geert Peymen (r.) en Dirk Sturtewagen van de stiltebeweging Waerbeke. Foto: fvv

Gent -

Van winterfeesten over stadslopen, braderieën en Gentse Feesten. De stad bruist en swingt, maar waar komt u nog tot rust? Dat is de inzet van een online bevraging die de Stad op poten zet. “We willen plekken van rust beter gaan beschermen”, luidt het.

Snakt u ook af en toe naar een moment van stilte? Aartsmoeilijk in een studentenstad die alsmaar drukker wordt en ook nog eens befaamd is om haar feesten, festivals en ­levendige culturele evenementen. “Stadsbewoners gaan op yogareis of op retraite om aan de drukte te ontsnappen”, zegt architect Geert Peymen. “Maar ze vergeten dat in de stad zelf nog altijd plekken zijn van rust. Soms verborgen, soms ook niet.”

Onvermoede plekjes

Samen met Pleuntje Jellema onderzocht de architect twee jaar lang zestien Gentse rustpunten die ze bundelden in het boek De Luwteplek. Daar zijn klassiekers bij zoals de tuin van de Sint-Pietersabdij, minder bekende plekjes zoals een tuin bij de Drongenhofkapel in het Patershol en zelfs de derde verdieping van de ondergrondse parking op het Sint-Pietersplein. “Daar staat geen enkele auto”, aldus Peymen. “Wie een stoel of bankje meeneemt, kan er helemaal tot rust komen.”

Hoeveel rustplekken er precies zijn, is moeilijk te bepalen. Een online bevraging van de Stad moet daar tegen het najaar verandering in brengen. “We willen de favoriete plekjes van de mensen in kaart brengen om ze beter te koesteren en te beschermen”, zegt milieuschepen Tine Heyse (Groen). “Maar ook om rustplaatsen bij te creëren in buurten waar er nood aan is. We moeten het hier leefbaar houden.”

Publiek

Extra rustpunten in de wijken voorzien: dat is niet eenvoudig in een stad waar nieuwbouwprojecten als paddenstoelen uit de grond schieten en waar het zelfs in parken zeer druk kan zijn. “Dat klopt, maar we kunnen wél verborgen tuinen meer publiek toegankelijk maken. Scholen die hun speelplaats openstellen voor de buurt, zijn daar een voorbeeld van”, aldus Heyse, die zich voor de bevraging baseerde op het onderzoek van Peymen en het werk van stiltebeweging Waerbeke uit Geraardsbergen.

Nooit stil

Geert Peymen vind ‘luwte’ een beter woord dan ‘stilte’. “Aan het woord ‘stilte’ kleven veel negatieve connotaties”, aldus Peymen. “Luwte tref je aan net achter een steen in de rivier: even minder stroming, even wat meer rust. Een mooi symbool.” Volgens Peymen is akoestische stilte ook geen vereiste om tot rust te kunnen komen. “De stad is nooit stil. Daarom hebben we een set van ruimtelijke parameters vastgelegd die nodig zijn om in de stad aan de drukte te kunnen ontsnappen. De beslotenheid van een plek, bijvoorbeeld door een poort, is belangrijk. Er moet een relationeel element aanwezig zijn. Zo moeten andere mensen er ook op een stoeltje gaan zitten. Ook de akoestiek van materialen speelt een rol.”

Wie deelneemt aan de bevraging, mag dus breed denken. Wie tot rust komt in het Prinsenhof of op de Graslei, is niet gek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio