Cirq laat tijdens Gentse Feesten weer van zich horen: “We gaan het internet een klein beetje ontwrichten”

Cirq laat tijdens Gentse Feesten weer van zich horen: “We gaan het internet een klein beetje ontwrichten”

Cirq zal de bezoekers tijdens de Gentse Feesten onder meer confronteren met het gebrek aan privacy voor wie zich op het internet begeeft. Foto: Annelies Vanhove

Gent -

Vzw Cirq bereidt voor de Feesten opnieuw een straffe stunt voor. Het parkje in de Willem de Beersteeg verandert dit jaar in Datakamp, een plek waar alles in het teken staat van data en het internet. Tien dagen gamen, hacken en vooral: aantonen hoezeer het internet ons leven is gaan beheersen.

Niet enkel de vaste ploeg van Cirq bereidt dit jaar de Feesten in de Willem de Beersteeg voor. Ook een ploeg van zeven programmeurs is hard aan het werk om Datakamp op tijd klaar te krijgen.

“Zelf ken ik daar niets van. Ik moet dit jaar leren loslaten”, zegt Cirq-bezieler Xavier Cloet. Een gamified festival noemen ze Datakamp bij Cirq, ofwel één groot spel, waarin iedereen die over de drempel stapt een speler wordt. “Wel pas nadat hij aan de ingang de gebruiksvoorwaarden heeft aanvaard”, zegt Cloet. “I agree with everything. Ik raad de mensen aan om de voorwaarden goed te lezen, vooral de kleine lettertjes.”

Nadenken over onze privacy

Het gemak aankaarten waarmee we vandaag ingaan op online aanbiedingen of onze privacy te grabbel gooien, dat is de bedoeling van Cirq. Het hele gebeuren zal vol knipogen en verwijzingen zitten naar wat we online zoal doen. Zo zal elke deelnemer net zoals bij Spotify bijvoorbeeld kunnen kiezen of hij free, basic of premium speler wordt. Voor de laatste zal de investering hoger zijn, maar wie ervoor kiest, zal ‘keihard gesoigneerd’ worden. De free’s daarentegen zullen het met heel wat beperkingen – ‘uw basisvolume is opgebruikt’ – en een hoop reclame moeten stellen. Bedoeling is dat het spel na tien dagen één grote winnaar oplevert, die het meeste punten heeft verzameld en die beloond zal worden met ‘een fantastische prijs.’

Cirq wil ook weer straffe dingen doen en hoopt op de medewerking van de bezoekers om ‘het internet te ontwrichten’ en ‘dingen uit te steken.’ Details daarover worden nog niet gegeven, maar pakweg grote modewebsites mogen zich aan iets verwachten. “We willen de kracht van de massa gebruiken om dingen te beïnvloeden.” Iets illegaals? “Neen, maar we zoeken wel weer het randje op”, zegt Cloet.

Voorts komen er dingen die voor de hand liggen: real life versies maken van sociale netwerken – het idee voor een Panini-boek voor de kinderen is dit jaar niet ver te zoeken – of mensen laten jagen op ‘echte’ Pokemons. Ook bijzonder wordt de ‘virtuele zelfmoordstand’, die mensen die niet meer vindbaar willen zijn, zal helpen om alle digitale sporen uit te wissen. “Vergelijk het met je laten ontdopen”, zegt Xavier Cloet.

Er wordt ook onderzocht of het haalbaar is om mensen van thuis te laten meespelen met Datakamp.

Vrijwilligers/vluchtelingen

Ook dit jaar wordt de vrij­willigersploeg aangevuld met vluchtelingen van Refu-Interim (de vrijwilligerswerking voor vluchtelingen die voortkwam uit BataHlan vorig jaar, nvdr). Ook naar andere Gentse-Feestenpleinen stuurt Refu-Interim opnieuw vrijwilligers.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio