"Met ons hart voor het land, zeker niet voor het geld"

Belgian Cats staan voor historische wedstrijd, maar rijk zullen ze er niet van worden...

Belgian Cats staan voor historische wedstrijd, maar rijk zullen ze er niet van worden...

Coach Philip Mestdagh en Julie Vanloo zien het alvast zitten. Foto: foto’s: BELGA

De nationale basketbalvrouwen hebben deze middag in Praag een afspraak met de Belgische basketbalgeschiedenis. Winst in de kwartfinale tegen Italië en de Belgian Cats staan niet alleen voor het eerst in de halve finale van het EK, maar ze zijn dan ook zeker van hun eerste WK-deelname ooit. De beloning bij winst is dan dus mooi, al zullen de meisjes er niet rijk van worden. "Wij spelen met ons hart voor het land en zeker niet voor het geld..."

Over de hele wereld heeft ze gewonnen wat er te winnen valt. Op clubniveau dan toch. Ann Wauters, vijfvoudig Europees Speelster van het Jaar, heeft bij absolute topploegen gespeeld. “En daar hoorde ik, toen ik bijvoorbeeld in Rusland en Amerika speelde, mijn ploegmaats steeds praten over het WK en de Olympische Spelen. En dat terwijl ik daar nooit zelf bij was geweest. Dat vreet wel aan mij. Ik ben een competitiebeest. Nu is de kers op de taart in het vizier. Die kans wil ik grijpen. Dus ja, het WK van volgend jaar in Spanje zit in mijn achterhoofd.”

Het mag duidelijk zijn: de honger bij de 36-jarige Wauters is nog niet gestild. Voor dit soort wedstrijden, voor plaatsen op de grote tornooien, maakte ze haar comeback bij de nationale ploeg. Voor deze grote momenten onderbrak ook Emma Meesseman haar campagne in de WNBA.

Als Wauters en Meesseman vandaag hun Europese topniveau benaderen, als Kim Mestdagh de Italiaanse zone aan flarden schiet en als de overige Cats ook op scherp staan, krijgt het sprookje van de Belgian Cats een happy end. In tegenstelling tot de vorige EK-kwartfinales van de Cats ziet het er nu een stuk beter uit. Op het EK van 2003 en 2007 botsten ze op favorieten Rusland en Spanje. “En we gingen tweemaal met afgetekende cijfers onderuit”, zo herinnert Ann Wauters zich. Toen was een zesde (2003) en een zevende (2007) plaats het hoogst haalbare.

Rustdag extra

Maar op dit EK swingen de Belgian Cats. Ze plaatsten zich met groepswinst en een knappe 3 op 3 rechtstreeks voor de kwartfinale en zijn in de partij tegen Italië zelfs lichtjes favoriet. “Ik blijf zoals steeds bescheiden”, zegt Wauters. “Onze kansen zijn fiftyfifty, meer niet. Italië is ook in het vrouwenbasketbal een traditioneel sterk basketballand. Het pakt uit met agressief en snel basketbal, valt veel terug in een zoneverdediging en beschikt over ervaring op kampioenschappen.”

Toch moet ook Wauters toegeven dat de kaarten niet slecht liggen. “We hebben een rustdag meer gehad dan Italië. Wij zitten ook al de hele campagne in Praag, terwijl Italië dinsdagavond nog vol aan de bak moest in de barragewedstrijd tegen Hongarije in Hradec Kralove (Tsjechische regio op zo’n honderd kilometer van Praag, nvdr.). Alles is aanwezig om hen uit te schakelen. Dit is een unieke kans.”

In tegenstelling tot Italië heeft een groot deel van de Belgian Cats minder ervaring met kampioenschappen. “Maar ik vrees niet voor nervositeit of een gebrek aan ervaring”, stelt Wauters. “Onder meer Meesseman, Kim Mestdagh, Carpréaux en Vanloo hebben op clubniveau al veel Europese ervaring opgedaan. En onze ploeg bewees op dit EK dat ze in money time op scherp staat. Ik geloof rotsvast in de winst, maar besef dat het tegen een altijd uitgekookt Italië bikkelhard zal zijn.”

Mooie beloning (maar rijk worden ze er niet van)

De beloning bij winst is mooi: voor het eerst kunnen de Belgian Cats bij de laatste vier op een EK eindigden en dan zouden ze ook meteen geplaatst zijn voor het WK 2018. Ook dat zou een primeur zijn. Als de Cats zich plaatsen voor de halve finales wacht Spanje – een van de topfavorieten – of Letland, dat ze in de groepsfase al bedwongen.

De beloning is echter niet financieel: "Wat het geld betreft is het een heel simpele en redelijke discussie geweest", verduidelijkte manager Koen Umans aan Sporza. "Naast een heel bescheiden vergoeding die hun loonverlies op clubniveau totaal niet compenseert zijn deze premies afgesproken: 1.000 euro voor de kwartfinales, 2.500 euro voor een WK-ticket en 3.500 euro als ze voor een medaille spelen. De premies zijn heel bescheiden, klopt, maar een EK of WK kan wel tot een beter contract kan leiden bij hun club." 

En de premies zijn niet cumulatief: het is dus de Cats krijgen slechts één van de drie premies, het is geen optelsom. 3.500 euro is dus het maximum dat ze kunnen verdienen. Maar daar malen ze duidelijk niet om:

"Wij spelen met ons hart voor het land en zeker niet voor het geld. We krijgen wel een premie, maar rijk worden we er niet van. Presteren en het volkslied mogen zingen, daar gaat het voor mij om", zei Julie Vanloo. "Je kunt onze premies niet vergelijken met die van de Rode Duivels, maar spelen voor een WK-ticket is het allerhoogste. Misschien kunnen de Duivels wel een stukje van hun premie aan ons geven", besluit kapitein Sofie Hendrickx.

 

 

Corrigeer