Defensie bestelt 477 nieuwe gevechtsvoertuigen

Dit worden de nieuwe paradepaardjes van het Belgische leger

Vergeet de Piranha en de Dingo: vanaf 2025 gaat de Belgische landmacht op missie met de Griffon en de Jaguar. Defensie kreeg vandaag groen licht van de ministerraad voor de bestelling van 477 stuks van de nieuwe gevechtsvoertuigen. Goed voor een investering van 1,1 miljard euro.

De Jaguar en de Griffon worden momenteel ontwikkeld in het Franse Scorpion-programma en komen ter vervanging van de huidige Piranha- en Dingo-gevechtsvoertuigen (respectievelijk 138 en 220 stuks in dienst vandaag). Er zullen 417 lichte gevechtsvoertuigen van het type Griffon en 60 zwaarder bewapende Jaguars worden aangekocht. De ingebruikname is voorzien in de periode 2025-2030.

De Jaguar en Griffon zullen de basisvoertuigen worden voor de landmacht. Ze kunnen ook gebruikt worden in een verkennings- en medische versie. “De nieuwe voertuigen zijn noodzakelijk om een rol te kunnen blijven spelen in operaties én om de individuele veiligheid van de militairen te kunnen garanderen”, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Het grote onderscheid tussen de oude en de nieuwe voertuigen zit hem volgens Defensie in het zogenaamde “intergeconnecteerd werken”. De nieuwe voertuigen zullen performante sensoren combineren met geautomatiseerde communicatie, waardoor sneller en gezamenlijk kan gereageerd worden op bedreigingen.

Beweeg over de afbeelding voor details over de Griffon:

Beweeg over de afbeelding voor details over de Jaguar:

Meer vuurkracht en simulator

Naast betere communicatiemiddelen geven de nieuwe voertuigen geven het Belgisch leger ook meer vuurkracht. De zwaarder bewapende Jaguar zal een speciaal 40mm-kanon hebben dat qua kracht vergelijkbaar is met de huidige 90mm-kanonnen van een deel van de Piranha’s.

Het kanon van de Jaguar zal meer soorten munitie kunnen gebruiken, gekoppeld aan performante computers. Daardoor kunnen bijvoorbeeld ook doelwitten achter dekking geraakt worden. Het 40mm-kanon is weinig effectief tegen zware tanks, maar dat zal worden opgevangen door de Jaguars uit te rusten met antitank-raketten.

De nieuwe voertuigen zullen door het leger ook gebruikt kunnen worden als simulator tijdens opleidingen. Virtuele terreinen, vijanden en bevriende troepen kunnen geprojecteerd worden op de schermen en optische apparatuur van de wagens. Dit zal het ook mogelijk maken om vanop afstand virtuele trainingen te houden met andere troepen die beschikken over dezelfde voertuigen.

Kostenbesparing

Aan de bestelling van de Griffons en Jaguars hangt een prijskaartje van 1,1 miljard, maar toch heeft Defensie het over een kostenbesparing. “Het Scorpion-programma maakt zoveel als mogelijk gebruik van commerciële en dus minder dure onderdelen. De Jaguar en de Griffon zijn niet enkel goedkoper in aankoopprijs (voor de zelfde graad van bescherming en meer mogelijkheden dan de Piranha’s en Dingo’s), ze zullen ook goedkoper zijn wat betreft werkingskosten”, klinkt het.

Het is ook de bedoeling van Defensie om op korte termijn te starten met het uitbouwen van een nauwe samenwerking met Frankrijk. Het Franse leger zal in de toekomst ook gebruik gaan maken van Jaguars en Griffons. Beide landen willen besparen door de opleiding, training en logistieke ondersteuning voor de nieuwe voertuigen samen te organiseren.

Corrigeer

MEER NIEUWS