Familie van terrorist Brussel-Centraal: “Oussama had geen oog voor ISIS en was geen lid van terreurgroep”

Familie van terrorist Brussel-Centraal: “Oussama had geen oog voor ISIS en was geen lid van terreurgroep”

De familie van Oussama Zariouh, de man die dinsdagavond een mislukte aanslag pleegde in Brussel-Centraal, zegt geschrokken en geschokt te zijn. Ze ontkennen dat hij dweepte met ISIS en zeggen dat hij helemaal geen lid was van een terreurgroep. Uit onderzoek is intussen gebleken dat de dader met de taxi en de metro naar het station ging.

Vol ongeloof reageren de zus en de vader van Oussama Zariouh, de man achter de mislukte aanslag in Brussel-Centraal.Zijn familie woont nog altijd in de Marokkaanse kuststad Nador, waar Oussama geboren werd.

In een telefonisch interview met VRT-journaliste Majd Khalifeh zeggen ze dat ze volkomen verbijsterd waren toen de politie van de feiten op de hoogte bracht.

“We zagen zijn foto circuleren via de sociale media, begeleid door valse berichten die helemaal niet kloppen”, reageren ze.

Trouwplannen

Volgens vader Zariouh was Oussama zeker niet geradicaliseerd. “Hij had geen oog voor IS en was zeker geen lid van de terreurgroep. Hij was een gematigde moslim. Een normale jongen die naar muziek luisterde en op stap ging. Bidden deed hij soms, maar vaak ook niet. Hij was verre van een extremist.”

De familie zegt de laatste tijd ook geen veranderingen in zijn gedrag te hebben opgemerkt. Ze hoorden Oussama deze maand nog aan de telefoon, en “hij praatte normaal zoals altijd”, zegt zijn zus aan de VRT-journaliste.

Dat hij een terreurdaad zou plegen, kan en wil zijn familieleden niet geloven. “Oussama had volop plannen”, zeggen ze. “Hij zou deze zomer naar Marokko komen om te trouwen. Hij wou ook van job veranderen en beginnen als taxichauffeur”, zegt zijn vader.

“We willen bewijzen die aantonen dat hij het gedaan heeft”, zegt zijn zus.

De familie gaat in België een advocaat inschakelen om de zaak op te volgen. “Ik kan onmogelijk geloven dat mijn broer zelfmoord had willen plegen of iemand anders zou proberen te doden. Hij was een gevoelige mens. We willen dat de waarheid onderzocht wordt.”

In taxi en metro met bom

Uit camerabeelden is intussen gebleken dat Oussama Zariouh alleen naar Brussel-Centraal is getrokken. Eerder werd gedacht dat hij met de wagen kwam. Maar de verdachte auto die in de buurt van het station werd gevonden, had niets met de aanslag te maken.

Hij nam de taxi naar het metrostation Veeweide in Anderlecht en vervolgens metro tot aan het station. Brussel-Centraal, zo kon de politie zijn weg reconstrueren. Dat beteken dat hij met een bom in zijn valies op de metro heeft gezeten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

.

POPULAIRE VIDEO'S