“Zielsgelukkige” Lampaert snelt overtuigend naar eerste Belgische titel tijdrijden, Campenaerts maakt slipper

“Zielsgelukkige” Lampaert snelt overtuigend naar eerste Belgische titel tijdrijden, Campenaerts maakt slipper

Foto: Photo News

Yves Lampaert is de nieuwe Belgisch kampioen tijdrijden. De renner van Quick Step Floors vocht in Chimay een spannende strijd uit met uittredend nationaal kampioen Victor Campenaerts, en was uiteindelijk 17 seconden sneller aan de meet. Campenaerts maakte een slipper in de tweede ronde, maar beet vooral de tanden stuk op een ijzersterke Lampaert. Ben Hermans finishte als derde, Wout van Aert viel naast het podium. Het is de eerste Belgische titel tijdrijden voor Lampaert, die de voorbije twee jaar telkens zilver pakte.

De temperatuurmeter op het parcours in Chimay klom donderdag op tot zo’n 33 graden. Het was Gaetan Bille die met 49:10 een eerste richttijd neerzette. Tot Dries Devenyns binnenkwam in een tijd van 48:13. Tim Wellens benaderde met 48:37 de tijd van Devenyns, maar Ben Hermans finishte na 47:14 en deed zo bijna een minuut van de besttijd af.

De zware kanonnen - zoals Lampaert, Thomas De Gendt, Wout van Aert en uittredend kampioen Victor Campenaerts - moesten dan nog binnenkomen. Op één ronde van het einde was Lampaert bij de doortocht aan de meet virtueel Belgisch kampioen met 31:03. Als tweede volgde Victor Campenaerts (31:13), als derde posteerde Ben Hermans zich (31:22).

Slipper Campenaerts

Thomas De Gendt finishte uiteindelijk in een tijd van 48:00, en zou vierde worden in de eindstand. Niet lang daarna kwam Yves Lampaert in 46:43 over de eindmeet. Enkel Victor Campaenaerts kon de West-Vlaming dan nog bedreigen, maar slaagde daar niet in.

De uittredende Belgisch kampioen maakte namelijk halverwege de tweede ronde een slipper in een bocht. Hij verloor zijn evenwicht en hield er een bebloede elleboog aan over, maar kon snel daarna weer verder. LottoNL-Jumbo-renner Campenaerts beëindigde zijn tijdrit na 47:00, beet de tanden stuk op de ijzersterke Yves Lampaert, en moest 17 seconden toegeven op de nieuwbakken Belgische kampioen van Quick Step Floors. Ben Hermans werd derde op 31 seconden, na hem volgden De Gendt (op 1’17”), Dries Devenyns (op 1’30”) en Wout van Aert (op 1’31”).

“Zielsgelukkige” Lampaert snelt overtuigend naar eerste Belgische titel tijdrijden, Campenaerts maakt slipper
Yves Lampaert onderweg naar zijn eerste Belgische kampioenentrui bij de profs Foto: Photo News

Lampaert: “Zielsgelukkig met deze trui”

Derde keer goede keer dus voor Lampaert. “Met Victor ‘Campy’ Campenaerts lever ik altijd een felle strijd. Dat was vandaag niet anders, maar we zijn wel zeer goede vrienden. En eigenlijk gunnen we elkaar wel de zege. Al ben ik toch zeer blij dat juist ik kampioen ben”, lachte de nieuwe Belgische kampioen. “Wanneer ik voor het eerst met deze trui zal rijden weet ik nog niet. Dat is af te wachten hoe mijn programma er zal uitzien maar daar heb ik eigenlijk nog niet aan gedacht. Het was een lastige omloop vandaag. Er was nergens een plaats waar je kon recupereren op dit parcours. Veel vals plat en dan de wind. Buiten de afdaling en het stukje waar we wind in de rug hadden was het steeds maar geven en geven. Hier had je geen seconde tijd om even te herstellen. Maar ik ben zielsgelukkig met deze trui”, besloot Lampaert.

Tom Steels: “Heel straffe prestatie”

Tom Steels, bij Quick-Step Floors sportdirecteur van Lampaert, was uiteraard bijzonder blij met de driekleur van zijn renner. “We hebben een mooi BK tijdrijden gezien. Yves heeft uitstekend gereden en een straffe prestatie neergezet. Op het WK tijdrijden van 2016 (zevende, nvdr.) had hij het al erg knap gedaan, met de ploeg pakte hij ook al de wereldtitel tegen de klok. Tijdrijden is zijn specialiteit.”

Na het BK tegen de klok volgt zondag in Antwerpen het Belgisch kampioenschap op de weg en daar schuift Quick-Step Floors titelverdediger Philippe Gilbert naar voren. “Het wordt een open kampioenschap, dat fysiek erg zwaar zal zijn”, voorspelt Steels. “De kasseistrook op 5 km van de meet kan doorwegen en mogelijkheden bieden in de finale. We zijn met acht renners en kunnen niet heel de koers controleren. We moeten de strategie kiezen in functie van de renners die vooraan zitten. Het eerste doel is om de titel van Philippe Gilbert te verdedigen. De nationale driekleur is een van de mooiste wielertruien ter wereld.”

“Zielsgelukkige” Lampaert snelt overtuigend naar eerste Belgische titel tijdrijden, Campenaerts maakt slipper
Foto: Marc Van Hecke

Campenaerts: “Zonder die val was het een pak spannender geworden”

Uittredend kampioen Campenaerts: “Die val was niet zo heel erg, ik verloor niet echt veel tijd. En als ik hoor dat aan de eindmeet het verschil tussen ons 17 seconden is, dan heb ik door die val mijn BK niet verloren. Maar zonder die val was het wel een pak spannender geworden”, benadrukt Campenaerts.

“Ik hoorde dat Lampaert daar maar tien seconden voor mij passeerde, maar ik heb zeker geen halve minuut op de grond gelegen. Maar als ik het één iemand gun, dan wel Yves. We zijn heel goede vrienden. Dit is hetzelfde podium van vorig jaar. Spijtig genoeg dan in mijn geval in omgekeerde volgorde, maar er is nog een Europees kampioenschap.”

“Zielsgelukkige” Lampaert snelt overtuigend naar eerste Belgische titel tijdrijden, Campenaerts maakt slipper
Foto: BELGA

Uitslag:

1. Yves Lampaert

2. Victor Campenaerts +17”

3. Ben Hermans +31”

4. Thomas De Gendt +1’17”

5. Dries Devenyns +1’30”

6. Wout van Aert 1’31”

7. Tim Wellens + 1’54”

8. Julien Vermote +2’05”

9. Maxime Monfort +2’08”

10. Gaetan Bille +2’27”

Bekijk hier de volledige uitslag!

Erelijst van het Belgisch kampioenschap tijdrijden:

1997: Marc Streel

1999: Marc Streel

2000: Rik Verbrugghe

2001: Leif Hoste

2002: Marc Wauters

2003: Marc Wauters

2004: Bert Roesems

2005: Marc Wauters

2006: Leif Hoste

2007: Leif Hoste

2008: Stijn Devolder

2009: Maxime Monfort

2010: Stijn Devolder

2011: Philippe Gilbert

2012: Kristof Vandewalle

2013: Kristof Vandewalle

2014: Kristof Vandewalle

2015: Jurgen Van den Broeck

2016: Victor Campenaerts

2017: Yves Lampaert

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.