Mickey en co profiteren van de aanhoudende droogte

© efo

© efo

© efo

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Voor de 25e verjaardag van Disneyland Parijs haalt het Zandsculpturenfestival alles uit de kast: een recordaantal figuren en twee kastelen. De kunstenaars waren tevreden met het warme weer. “De droogte speelde eigenlijk in ons voordeel.”

Edwin Fontaine

De cijfers van de twintigste editie tonen hoe groots het Zandsculpturenfestival wordt aangepakt: 240 vrachtwagens aan speciaal hard Ardens grottenzand werden gedurende één maand door 32 artiesten uit twaalf landen verwerkt in tachtig scènes met 150 figuren. De twee kastelen zijn acht meter hoog en er worden 150.000 bezoekers verwacht.

“Hier zijn scènes te zien uit de nieuwste Disneyfilms te zien, maar ook de klassiekers en de figuren van Pixar en Marvel. Ook de nieuwe Star Wars-film krijgt hier aandacht. Aan de inkom is het icoon Mickey Mouse te zien want die mocht niet ontbreken. De magie van de zandsculpturen is na twintig jaar even onsterfelijk als de sprookjesfiguren van Disney zelf”, zegt organisator Alexander Deman.

Keihard

© efo

Er is hard gewerkt voor de opening vanavond. Met de droogte van de voorbije weken is Deman blij. “De opbouw in volle zon heeft ervoor gezorgd dat het zand, dat veel klei bevat, helemaal uitgedroogd is en daardoor keihard geworden is”, zegt hij. “Het is ideaal om het te bewerken en de figuren zijn helemaal versteend. Het zal ervoor zorgen dat we na regen of storm minder moeten herstellen tijdens het festival. Maar om de beelden te bewerken moeten we die besproeien en we hebben dit jaar extra veel water moeten gebruiken. Er is een samenwerking met de watermaatschappij Farys die ons stadswater levert. We hoorden ook de berichten van de minister over het waterverbod en proberen de klus te klaren zonder verspilling. Er stelt zich voorlopig geen probleem en als men voor onze artiesten toch de kraan zou toedraaien dan hebben we een alternatief achter de hand. Er zijn al contacten met de brandweer om desnoods water uit de zee op te pompen. Ook daarmee kun je perfect sculpturen bewerken.”

Het zandsculpturenfestival Disney Sand Magic is elke dag open tot en met 10 september van 10 tot 19 uur op het strand tussen het kursaal en het station.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie