De Turteltaks is illegaal, dus waarom krijgt u uw geld niet terug? Fiscaal expert Michel Maus ziet een achterpoortje

Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse Energieheffing, beter bekend als de ‘Turteltaks’, naar de prullenmand verwezen, wegens ‘illegaal’. Terugbetalen moet de Vlaamse overheid evenwel niet, zo heeft het Hof tegelijk beslist. Maar fiscaal expert Michel Maus ziet wel mogelijkheden voor wie zich bestolen voelt. “Het staat elke Vlaming vrij om een schadevergoeding te eisen.”

De Vlaamse regering voerde de energieheffing van gemiddeld 100 euro per gezin eind 2015 in. Met dat geld moest de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten weggewerkt worden bij de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Onder anderen consumentenorganisatie Test-Aankoop en oppositiepartij PVDA vochten de taks aan voor het Grondwettelijk Hof, op grond van “discriminatie en bevoegdheidsoverschrijding”.

Donderdag gaf het Grondwettelijk Hof hen gelijk. De reden is simpel: het is verboden om “een dubbele belasting te heffen op eenzelfde materie”. Aangezien er al een federale belasting bestond op het elektriciteitsverbruik, had het Vlaamse Gewest de ’Turteltaks’ nooit mogen invoeren, staat te lezen in het arrest.

LEES OOK. Grondwettelijk Hof vernietigt omstreden Turteltaks (maar u krijgt uw geld niet terug)

“Een overwinning voor de consument”, aldus Test-Aankoop en PVDA. Al hangt er wel een bittere nasmaak aan die overwinning. Het Grondwettelijk Hof besliste gisteren in één adem dat voor 2016 en 2017 de taks behouden blijft. Dat moet voorkomen dat de budgettaire gevolgen voor de Vlaamse overheid niet meer te overzien zijn. Met andere woorden: naar een spontane terugbetaling kunnen de Vlamingen fluiten.

LEES OOK. REACTIES. “Door wanbeleid regering-Bourgeois hebben Vlaamse gezinnen twee jaar lang onwettige belasting betaald”

Naar de rechter dan maar?

“Ja, het Grondwettelijk Hof heeft wel degelijk de bevoegdheid om dit te beslissen”, zegt fiscaal expert Michel Maus. “Maar daarmee hoeft de kous niet af te zijn. De wet laat ook elke Vlaming toe om een schadevergoeding te eisen wanneer hij zich benadeeld voelt. Zo kan in principe iedereen die de taks betaald heeft een morele schadevergoeding eisen. Je bent immers onderworpen geweest aan een onwettelijke belasting. Daarnaast kan je ook een schadevergoeding eisen omdat je financieel verlies hebt geleden. Dat zijn twee spitsvondige mogelijkheden die je kan benutten.”

De Turteltaks is illegaal, dus waarom krijgt u uw geld niet terug? Fiscaal expert Michel Maus ziet een achterpoortje
Foto: Luc Daelemans

Concreet kan je dus aan de rechter het volledige bedrag dat je betaald hebt aan taksen terugeisen in de vorm van een schadevergoeding. “Maar het is aan de rechter om te bepalen of je recht hebt op die schadevergoeding en hoe hoog die zal zijn.”

Wie een schadevergoeding tot 1.250 euro in gedachten heeft, kan bij een vrederechter terecht. Hogere bedragen worden volgens Maus behandeld door de rechtbank van eerste aanleg. De fiscaal expert acht het mogelijk dat de kans op succes groter is als je een groepsvordering indient. Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft alvast ervaring met dit soort juridische procedures. “Wij vinden deze denkpiste dan ook zéér interessant”, zegt woordvoerder Simon November. “We zullen onze raadsman in dit dossier hierover zo snel als mogelijk aanspreken.”

LEES OOK. De stekker is uit de Turteltaks getrokken. Maar dat dreigt Bart Tommelein nu zuur op te breken

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees