Wie geen andere job heeft kan vergoeding vragen uit gemeentekas

Burgemeesters krijgen tegelijk loon en uitkering

Burgemeesters krijgen tegelijk loon en uitkering

Foto: rr

Retie / Haaltert -

Er bestaat in Vlaanderen een job waarmee je tegelijk geld verdient én een werkloosheidsvergoeding krijgt. Burgemeesters en schepenen die werkloos zijn, hebben nog altijd recht op hun uitkering, bovenop hun nochtans al behoorlijk loon. “Ik kan me beter laten ontslaan, dan heb ik meer tijd voor politiek”, zegt de burgemeester van Glabbeek, Peter Reekmans, die het probleem aankaart.

“Ik dacht dat een werkloosheidsvergoeding bedoeld was als vangnet voor mensen die even zonder werk zitten. Maar blijkbaar geldt dat niet voor burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters.” Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek en actief bij Lijst Dedecker, is op een vreemde kronkel in de wetgeving gestoten.

Lokale politici die werkloos zijn of dat worden tijdens hun mandaat, verliezen bij de RVA hun uitkering, aangezien ze een ander inkomen hebben. Maar via een omweg kunnen ze die uitkering toch houden. Ze kunnen namelijk een aanvraag doen om datzelfde bedrag uit de gemeentekas te krijgen, bovenop hun loon. De gemeente mag dat niet weigeren.

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is de maatregel ooit ontstaan om werklozen die verkozen geraken, aan te moedigen hun mandaat op te nemen. “Maar er zijn inderdaad vragen bij te stellen”, zegt Marjan Verbeek van VVSG. “Een uitkering is bedoeld om inkomen te vervangen. Dat is hier niet het geval.”

“Een onlogische en oneerlijke praktijk”, noemt Reekmans het. “Want dat betekent dat deze burgemeesters en schepenen meer tijd hebben voor hun mandaat dan de collega’s die wel nog moeten gaan werken. Ik ben zelf burgemeester van een kleine gemeente en combineer dat met een halftijdse job, maar eigenlijk zou ik me beter laten ontslaan. Dan kan ik voluit gaan voor de politiek. Meer kans dat ik daarna herverkozen geraak.”

(lees verder onder de illustratie)

Burgemeesters krijgen tegelijk loon en uitkering
Foto: NB

“Dag en nacht werken”

De regeling geldt alleen voor burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters van gemeenten met minder dan 35.000 inwoners. Hoeveel van hen daar nu een beroep op doen, is niet bekend. Het komt alleen naar de oppervlakte als de lokale oppositie er trammelant van maakt. Dat is het geval in Haaltert, waar OCMW-voorzitster Gina Ver­bestel (Open&Liberaal) een extra uitkering krijgt, en in Retie, waar zowel de burgemeester als één van de schepenen er gebruik van maakt (beiden van de lokale ­partij Nieuw Retie).

Maar volgens Koen Claessens, de betrokken schepen in Retie, is het de enige mogelijkheid om genoeg tijd te maken voor zijn schepenambt. “Dit komt de inwoners ook ten goede”, zegt hij. “Nu kan ik voluit voor de gemeente gaan. In combinatie met een job zou dat niet lukken. Ik werk nu al dag en nacht. Bovendien is het toch normaal dat je vraagt waar je recht op hebt? Ik heb dat niet beslist.”

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA), kan niets doen aan de praktijk, want het gaat om federale wetgeving. Zij laat het aan de politici zelf om te oordelen of het eerlijk is of niet. “De opportuniteit hiervan laat ik over aan de ethiek van de aanvrager.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees