Jagersvereniging roept leden op uit te kijken naar gele nummerplaten

Britse gokmaffia organiseert illegale hazenjacht in Vlaamse polders

In de Oost- en West-Vlaamse polders duiken steeds vaker meutes windhonden op die op jacht zijn naar hazen. De dieren worden er kortstondig uitgezet door Engelsen en Noord-Ieren die er een illegaal en lucratief gokspel rond bedacht hebben. Om het ­hazenbestand veilig te stellen, heeft de Koninklijke jachtvereniging Sint-Hubertus haar leden opgeroepen om uit te kijken naar Britse nummerplaten en alarm te slaan.

In het Verenigd Koninkrijk was hare coursing, zoals het fenomeen over de plas heet, lange tijd een legale sport. Het aantal hazen dat een windhond binnen een bepaalde tijd kan vangen, werd op een bepaald moment echter de inzet van grof geld. Een dikke twaalf jaar geleden maakte de Hunting Act daarom een einde aan de ‘sport’. Een beslissing die de gokmaffia maar matig kon appreciëren. Ze verschoven hun lucratieve business naar het platteland en hielden er in het grootste geheim courses. Boze boeren die hen van hun erven probeerden te verjagen, werden hardhandig bedreigd. Maar omdat de politie actie begon te ondernemen, hebben ze hun actieterrein uitgebreid. Naar Noord-Frankrijk en Nederland. En nu dus ook naar onze Vlaamse polders.

Dode hazen

De modus operandi is steeds dezelfde, zo valt te horen bij de Koninklijke jachtvereniging Sint-Hubertus. “Ze opereren in bendes. Hoofdzakelijk in open polders, zonder prikkeldraad en nieuwsgierige buurtbewoners”, luidt het. “Een viertal personen duikt het veld in en schrikt de hazen op. Wanneer die gaan rennen, worden de windhonden gelost. Na een korte achtervolging van 1 à 2 minuten (sommige windhonden halen snelheden van 70 km/u, nvdr.), bijten ze de hazen dood.”

De vreselijke jacht wordt zorgvuldig gefilmd, want in het Verenigd Koninkrijk hebben gokkers grof geld ingezet op de hond die volgens hen als eerste een haas zal pakken en/of de meeste hazen zal doodbijten. Zij willen bewijzen. De dode hazen laten de bendes achter in de velden, waarop ze de honden inladen en wegstuiven.

“We krijgen steeds meer meldingen binnen van Britten die met hun windhonden hier op hazen komen jagen”, bevestigt de woordvoerder van de Sint-Hubertus Jachtvereniging. “Daarom roepen we nu onze leden op om meteen de politie te verwittigen wanneer ze een wagen met Britse nummerplaat ergens langs een veld zien staan.”

Heterdaad

Bij de politiezone Meetjesland juichen ze die oproep toe. “De bendes werken zeer snel. Als niemand ons verwittigt, is de kans dus klein dat we ze op heterdaad betrappen. Enkele maanden geleden hebben we er al drie bij de kraag kunnen vatten dankzij een alerte burger. Onze raad: onderneem zelf niets, maar verwittig ons onmiddellijk. Dit spel is illegaal en kan schade toebrengen aan terreinen en het hazenbestand.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees