700 bezoekers zien polders vollopen

Het was dringen voor een plaatsje om de watervallen in werking te zien. Foto: mgb

Kruibeke -

Het gecontroleerde getijdengebied in de Polders van Kruibeke overstroomde zaterdagnamiddag bij hoogtij voor het eerst voor een publiek. Dat publiek was talrijk aanwezig, want het was dringen om een foto te nemen van het schouwspel.

Met de opening van het sluizencomplex bevindt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen zich voortaan op Kruibeeks grondgebied. Dagelijks komt een zone van 600 hectare – even groot als dubbel zoveel voetbalvelden – onder water te staan, met een totale buffercapaciteit van 14.400 olympische zwembaden. Daardoor kan het waterpeil in Antwerpen kunstmatig tien centimeter lager worden gehouden, waardoor de kans op overstromingen verkleint. Het gecontroleerde getijdengebied zal telkens overstromen bij hoogtij en deels leeglopen bij laagtij. Zo ontstaat een slikken- en schorregebied dat enerzijds dient als waterzuivering voor de Schelde, en anderzijds een paradijs vormt voor watervogels, vissen, bevers en zelfs een zeldzame otter.

Visvriendelijk sluizensysteem

Aan het gigantische project gingen heel wat jaren voorbereiding aan te pas waaraan in totaal een prijskaartje van 100 miljoen euro hangt. Het visvriendelijke sluizensysteem werd ontwikkeld door professor Patrick Meire van de Universiteit Antwerpen. “Het overstromingsgebied is een soort long voor de Schelde”, legt hij uit. “Zuurstofarm water komt het gebied binnen, en verlaat het gebied verrijkt met allerlei voedzame stoffen. Zo verbetert de algemene waterkwaliteit, wat de biodiversiteit alleen maar ten goede komt. De vegetatie zal wel wat veranderen: bomen zullen plaats ruimen voor riet.” De vijftig meter lange inwateringssluis die een indrukwekkende waterval veroorzaakt wanneer het Scheldewater het gebied inloopt, werd naar Patrick Meire vernoemd.

Trots op enthousiasme

De kleinere uitwateringssluis werd vernoemd naar het voormalig afdelingshoofd van de dienst Zeeschelde Leo Meyvis. Hij overleed in 2008, maar zijn weduwe Rita en zoon Jan kwamen in zijn plaats het werk aanschouwen. “Hij zou trots zijn op het enthousiasme waarmee het hele team het project voltooid heeft”, aldus Jan. Het complex ligt vlakbij het veer Kruibeke-Hoboken.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio