Hilde Crevits stuurt “menswaardige” bemiddelaars uit om onbetaalde schoolfacturen te innen

© ISOPIX
Om komaf te maken met incassobureaus die ouders onder druk zetten om hun schoolfactuur te betalen, rolt minister Hilde Crevits (CD&V) een “menswaardig” alternatief uit in ons onderwijs. Voorlopig 45 scholen krijgen straks hulp van MyTrusto om hun geld te innen. “Wij doen er alles aan om inbeslagnames te vermijden”, zegt oprichter en gerechtsdeurwaarder Patrick Van Buggenhout.
Incassobureaus die ermee dreigen dat kinderen hun rapport niet zullen krijgen als ouders een schoolfactuur niet betalen. Het zijn verregaande praktijken waar de vzw SOS Schulden op School al meldingen van kreeg.
Eén op de vier scholen doet vandaag een beroep op incassobureaus. Volgens de laatste cijfers maakten zij in 2016 jacht op 2,3 miljoen euro, goed voor meer dan tienduizend schadeclaims.
Om die incassovorderingen te vermijden, heeft onderwijsminister Hilde Crevits nu 45 middelbare scholen geselecteerd die een jaar lang hulp krijgen van MyTrusto, opgericht door deurwaarder Patrick Van Buggenhout die op een “ethisch verantwoorde manier” schulden recupereert.
“Vaak gaat het om gezinnen met meerdere schulden”, zegt hij. “Bij de elektriciteitsleverancier, de school, ... In het klassieke systeem sturen die allemaal apart een deurwaarder op je af. De bijkomende kosten swingen daardoor de pan uit. Mensen die jaarlijks pakweg 10.000 euro afbetalen, betalen amper 1.500 reële schulden af. De rest blijft plakken in het systeem. Daardoor blijven ze vastzitten in een neerwaartse spiraal.”
Bij MyTrusto gaat één deurwaarder samenzitten met de ouders om de schulden te analyseren. Daarna legt die een afbetalingsplan voor aan de verschillende schuldeisers. Iedereen krijgt een deel van de koek. “Van in het begin overleggen we met de ouders en proberen we zo veel mogelijk de rechtbank en inbeslagnames te vermijden”, zegt Van Buggenhout.
Het college Ten Doorn in Eeklo is een van de scholen die met MyTrusto in zee gaat. Elk jaar kampen ze met 50.000 euro aan openstaande facturen. “Sinds drie jaar werken we met een incassobureau”, zegt directeur Annick Willems. “Dat heeft een effect, maar we stelden er ons vragen bij of dat wel de beste manier is.”
Schoenen en jasjes
Het initiatief van de minister maakt deel uit van een groter plan om armoede op school te bestrijden. De scholen krijgen ook hulp van armoede-experts om hun kosten te beheren en beter te communiceren met ouders over facturen. “We hebben nu wel projecten op school om kinderen te helpen die een tekort hebben aan schoenen of een jasje”, zegt Willems. “Maar we willen de armoede structureler aanpakken.”
De 45 scholen krijgen nu één schooljaar lang begeleiding. Het is de bedoeling dat de onderwijskoepels uit die ervaringen leren om er ook daarna voort mee aan de slag te gaan.
Hoofdpunten
Dit heeft Poetin bereikt na drie maanden oorlog: “Wat je nu niet kan innemen, zal je nooit meer kunnen innemen”
Ambulancier neergestoken in Charleroi omdat ambulance weg blokkeert: “Hij zei ‘Ga weg, klootzak’”
China noemt hen “studenten”, maar ze worden vervolgd en opgesloten: gehackte documenten tonen schokkende behandeling van Oeigoeren in strafkampen
Ze zei niet zo veel, maar áls ze sprak, stal ze de show: afscheid van de bekendste mémé van Vlaanderen
Meteen raak: Remco Evenepoel sprint iedereen uit het wiel voor ritzege en leiderstrui in de Ronde van Noorwegen
Burgemeester pakt jongerenoverlast aan met samenscholingsverbod, veel bijval is er niet: “Dit lost het onderliggende probleem niet op”
Meer nieuws
Is de exit van premier Johnson nu echt dichtbij? Getuigen klappen uit de biecht over lockdownfeestjes in Downing Street 10
Hanne uit ‘Boer zkt vrouw’ heeft nieuwe vriendin na haar breuk met boer Frits
Pas veroordeelde kinderverkrachter, die naar Ibiza vluchtte, op Most Wanted-lijst geplaatst
Europa vraagt landen snel te handelen tegen apenpokken: Duitsland bestelt 40.000 vaccins, ons land wacht nog op advies
LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie
Waarom Rusland en Zelenski nu plots wel opnieuw willen onderhandelen: “Er is duidelijk een limiet bereikt”