President Trump mag zijn omstreden moslimban dan toch (deels) doorvoeren

President Trump mag zijn omstreden moslimban dan toch (deels) doorvoeren

Foto: Photo News

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft er maandag mee ingestemd om het inreisverbod te onderzoeken dat president Donald Trump voor mensen uit zes landen met een moslimmeerderheid heeft ingesteld. Dat betekent ook dat in tussentijd de zogenaamde ‘moslimban’ grotendeels in voege treedt.

Het Hooggerechtshof boog zich de voorbije uren over het inreisverbod. Lagere rechters in meerdere staten hadden het inreisverbod niet toegelaten, onder andere omdat het in strijd zou zijn met de grondwet en omdat het discriminatie in de hand zou werken.

De Amerikaanse regering en Trump gingen in beroep tegen de beslissing van die lagere rechters. Het Hooggerechtshof heeft zich daarop met de zaak beziggehouden en heeft dat beroep nu aanvaard. Dat betekent dat de Hoge Rechters de zaak in oktober zullen bekijken. Dan worden de eerste zittingen georganiseerd.

Drie van de negen rechters, Clarence Thomas, Samuel Alito en Neil Gorsuch, hadden wel aangegeven dat ze het volledige reisverbod hadden willen laten ingaan, maar ze haalden geen meerderheid in het Hof.

De blokkade van het inreisverbod wordt in tussentijd opgeschort. Of het inreisverbod daarna weer zal worden geblokkeerd, zal nog moeten blijken.

Inreisverbod

Het inreisverbod dat Donald Trump in januari van dit jaar invoerde, stond vanaf dag één al onder discussie. Het legde inwoners van zes moslimlanden een verbod op om naar de VS te reizen. Het gaat om Iran, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië.

Het reisverbod is niet van toepassing op studenten uit die landen die zijn toegelaten aan Amerikaanse universiteiten, op werknemers uit die landen die in dienst zijn in Amerikaanse bedrijven of op mensen uit de bewuste landen die familie hebben in de VS.

“Traag en politiek gekleurd”

Amerikaanse media spreken intussen van een eerste ‘gerechtelijke overwinning’ van Trump. Trump zelf had regelmatig de rechters van lagere rechtbanken die het inreisverbod hadden opgeschort bekritiseerd. Volgens hem was het “juridische systeem tegen hem en beschadigden de rechters de nationale veiligheid”. “De rechtbanken zijn traag en politiek gekleurd”, had Trump daarover onder andere getweet.

Corrigeer

MEER NIEUWS