Affiches in Brussel en Borgerhout gooien olie op het vuur: “Film de politie”

Affiches in Brussel en Borgerhout gooien olie op het vuur: “Film de politie”

Foto: rr

Borgerhout -

Binnenkort hangen de straten van Brussel en Borgerhout vol met de affiches van Peter Terryn, een 54-jarige politiek activist. Onder het motto ‘Film de politie’ informeert hij de burgers over hun rechten na het incident op de Sinksenfoor. “Onze rechten en vrijheden mogen ze nooit afpakken”, zegt hij.

Toen de agenten zondagavond tussenbeide kwamen bij een incident in Borgerhout - het zoveelste van de voorbije dagen - raakte een 13-jarige jongen gewond. Hij had eigenlijk niets te maken met het tumult, maar was alles aan het filmen en dat namen de agenten hem niet in dank af.

De jongen werd niet gearresteerd door de politie. Logisch, zegt Peter Terryn, die het optreden van de politie beneden alle peil vindt. Via een affichecampagne in de straten van Brussel en Borgerhout wil hij burgers informeren over hun rechten tegenover agenten. Zijn motto? “Film de politie.”

Informeren

“Ik wil buurtbewoners op de hoogte brengen van de wetgeving en hun rechten”, zegt de 54-jarige Terryn, een politiek activist die de affiches ondertekent met ‘Ministerie van Agitatie’. “Ze vragen zich af of ze wel mogen filmen als agenten ergens iets doen. Het antwoord is ja, daar zijn duidelijke richtlijnen voor en een duidelijke wetgeving.”

Hij benadrukt dat de politie niet het recht heeft om je de gefilmde beelden te laten verwijderen of je camera/gsm in beslag te nemen. “Ze kunnen je wel vragen om niet te filmen als je hen belemmert of vragen om niet herkenbaar in beeld te komen, maar ze mogen niets laten verwijderen.”

Terryn is naar eigen zeggen de hypocrisie beu. “In Borgerhout zijn recent filmpalen neergezet die vanop grote afstand alles kunnen filmen en zelfs in huizen kunnen binnenkijken. Zij mogen dus overal binnenkijken en filmen en de mensen niet? Zo werkt het niet.”

“Ik ben al heel lang bezig met het spanningsveld tussen rechten en vrijheden en hoe de overheid daarmee omgaat. Ik streef ernaar om onze rechten en vrijheden te verdedigen, want die zijn essentieel. We mogen ze niet opgeven, zelfs niet in een klimaat van terreur. We hebben hard moeten vechten voor onze rechten en vrijheden. Ze zijn meer waard dan normen en waarden, die voor iedereen anders zijn.”

De affiches zijn naar de drukker en worden vermoedelijk vanaf donderdag verspreid. De initiatiefnemer is niet bang dat hij zo nog olie op het vuur gooit. “Als ik een wet overtreed, mag de politie mij vervolgen. Maar ik overtreed er geen enkele door de burgers te informeren. Ik zet aan tot legale actie, ik doe niets illegaal.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees