Watt Factory maakt leven in de stad nog beter

© fvv

Het leven in de stad verbeteren aan de hand van technologie. Dat doen dertien bedrijfjes die zich hebben verzameld in Watt Factory op de Brugse Poort. In de eerste smart city hub van Vlaanderen krijgen de veelbelovende start-ups alle faciliteiten om te groeien.

Annelies Rutten

Een toegankelijke elektrische motor. Een ‘waterblok’ dat in een klein appartement alle natte functies verenigt. Een fietsdeelsysteem dat de prijs laat afhangen van waar je de fiets opnieuw inlevert.

De oude textielfabriek De Kleine Lys in de Vlasgaardstraat, nabij de Leiekaai, is gerenoveerd tot een centrum voor jonge bedrijfjes die zich met zulke zaken bezighouden. Het zijn allemaal start-ups in de niche van smart ­cities, ofwel: het leven in de stad verbeteren aan de hand van technologie, vooral in de thema’s bouw, mobiliteit, educatie en klimaatverandering.

Watt Factory is opgericht door vijf private investeerders, waaronder de duurzame projectontwikkelaar­­ Re-Vive. Het project krijgt steun van de Stad Gent, de Universiteit Gent en de Vlerick Business School. De bedoeling is de start-ups zes maanden lang een intensief programma te laten volgen, met ­coaching, workshops en netwerkfaciliteiten, zodat ze hun groeispurt vlot kunnen maken.

Tijdens het traject betalen de start-ups geen huur. De investeerders krijgen als eersten toegang tot de nieuwe technologieën en kunnen veelbelovende jonge ondernemingen vanaf de beginfase in de gaten houden.

Zelf klant worden

De bedrijfjes krijgen geen geld, maar Watt Factory probeert in de mate van het mogelijke om zelf klant te worden. Coördinator Yonca Braeckman: “We nemen geen aandelen en geven geen fondsen. We steunen ze liever door hun diensten aan te kopen. Het gebruik van onze parking wordt bijvoorbeeld georganiseerd door Be Park, een bedrijfje dat een platform heeft ontwikkeld waarmee dat eenvoudig en flexibel kan.”

Watt Factory is de eerste zogenaamde smart city hub in Vlaanderen. Er zijn wel meer initiatieven die start-ups faciliteren, maar die zijn niet toegespitst op zo’n specifieke niche. “Terwijl dat juist de grote troef is”, zegt Braeckman. “Zodra de starters hier arriveren, ontstaan samenwerkingen. We geven de starters ook alle kansen om een interessant netwerk uit te bouwen. De meerwaarde van hier te zitten, en niet in hun living, is niet te onderschatten.”

Ook mooi: door buitenlandse coaches en deelnemers aan te trekken – op dit moment is een van de start-ups een bedrijfje uit Londen – heeft Watt Factory ook een internationale dimensie.

Na het programma kunnen de start-ups beslissen om in het gebouw een ruimte te huren. Eén keer per jaar worden nieuwe starters aangetrokken. Om aan het programma te kunnen deelnemen, moet je wel appliceren en aanvaard worden.

wattfactory.be