Zo krijgt u altijd automatisch de goedkoopste stroom (en het kost u geen seconde)

© Belga

Volgens de energieregulator in ons land kan een doorsneegezin zo’n 280 euro per jaar besparen door over te stappen op een goedkopere energieleverancier. Toch zien zeven op de tien Belgen op tegen het vergelijken van de prijzen en de administratieve rompslomp. De Antwerpse start-up June Energy heeft daar een oplossing voor bedacht, en doet al het werk voor u.

krs

Automatisch switchen van energie- en/of gasleverancier telkens wanneer u elders goedkoper af bent? Het Antwerpse bedrijfje June Energy maakt het mogelijk. Al duizend klanten installeerden de ‘slimme’ meterlezer op hun energiemeters. “Die stuurt dagelijks het gas- en elektriciteitsverbruik door naar ons digitaal platform. Wij monitoren 24 uur per dag de prijzen op de markt, inclusief promo’s, en laten onze klanten automatisch overstappen wanneer ze elders een lagere prijs krijgen. Het enige wat ze moeten doen is hun fiat geven, wij doen de rest”, zegt medeoprichter Vincent De Dobbeleer.

“Sinds 2012 geldt in ons land een wet waardoor je als klant geen verbrekingsvergoeding meer moet betalen, zelfs wanneer je een jaarcontract hebt getekend”, zegt Dirk Van Evercooren, woordvoerder van de Vlaamse energieregulator VREG. “En daar maakt dit bedrijf handig gebruik van. In theorie kan je als consument dus zo vaak overstappen als je wil.”

Al denken ze bij June Energy niet dat het zo’n vaart zal lopen. “Ik verwacht dat we onze klanten zo’n drie à vier keer per jaar zullen ‘verhuizen’ van leverancier. De klant hoeft daarbij geen seconde te verspillen aan papierwerk”, zegt De Dobbeleer.

250 euro uitsparen

Aan dat ‘gemak’ hangt natuurlijk wel een prijskaartje. “We werken met een abonnement van 4,99 euro per maand. Mét prijsgarantie: na een jaar berekenen we de gerealiseerde besparing. Wie niet minstens 60 euro heeft bespaard, de prijs van een jaarabonnement dus, krijgt het verschil terugbetaald. Wij maken ons sterk dat een doorsneegezin 250 euro moet kunnen uitsparen op zijn totale energiefactuur.” Op een gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening van 2.170 euro is dat toch al gauw ruim tien procent.

Zo werkt het

- U plaatst lezertje op elektriciteits- en/of aardgasmeter.

- Toestel stuurt info over verbruik door naar smartphone en naar prijzen-vergelijker June.

- June zet u automatisch over naar goedkoopste leverancier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Energie

Video

Keuze van de redactie