Kroongetuige opgepakt na ontdekking van boodschap in register van Franse kerk

“Ik weet wie Grégory (4) vermoord heeft. Ik was erbij”

© afp

De 48-jarige Murielle Bolle, kroongetuige in het onderzoek naar de moord op de vierjarige Grégory Villemin in 1984, is woensdag opgepakt. De arrestatie volgt enkele weken na de vondst van een verdachte boodschap in een register van een Franse kerk. “Ik weet wie Grégory vermoord heeft. Ik was bij hem. Murielle Bolle”.

mtm

16 oktober 1984, Lépanges-sur-Vologne. De moeder van Grégory kan haar zoontje nergens meer vinden. Hij was net nog aan het spelen in de tuin, maar is plots verdwenen. Dan volgt er een telefoontje. Het is De Raaf, een anonieme man die het gezin al jaren lastigvalt met dreigtelefoontjes en -brieven. Hij laat weten dat hij de kleuter heeft meegenomen en heeft verdronken in de rivier de Vologne. Die avond wordt het levenloze lichaam van het jongetje enkele kilometers verderop in de rivier gevonden. Zijn handen en voeten zijn vastgebonden en zijn wollen kap is over zijn hoofd getrokken. Een dag later krijgt het gezin nog een anonieme brief toegestuurd. “Ik heb wraak genomen. Ik hoop dat je sterft van verdriet”, valt er te lezen.

Vader schiet verdachte dood

Het onderzoek naar de dader lijkt aanvankelijk vlot te verlopen. Bernard Laroche, een aangetrouwde neef van de Villemins, wordt opgepakt. Hij blijft zijn onschuld echter volhouden en wordt na drie maanden opnieuw vrijgelaten. Jean-Marie Villemin, de vader van Grégory, gelooft Laroche echter niet en schiet hem een maand later dood. Papa Villemin wordt veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

© AFP

Ondertussen richt het onderzoek van de speurders zich op Christine, de moeder van Grégory. Maar ook tegen haar wordt geen concreet bewijs gevonden. De speurders stoten op het ene dode spoor na het andere, de zaak wordt gesloten.

© AFP

Vijftien jaar na de moord, in 1999, wordt de zaak heropend. Met behulp van nieuwe DNA-technieken wordt er een test uitgevoerd op de postzegel van de “wraakbrief”, maar ook dat levert niets op. Case closed, opnieuw. In 2008 - er zijn opnieuw betere DNA-technieken beschikbaar - wordt de postzegel nog eens onder de loep genomen, net als de touwen waarmee de kleuter was vastgebonden. Resultaat: DNA-sporen van een man en een vrouw. Een arrestatie volgde echter niet.

Tot enkele weken geleden.

Grootoom en groottante

Meer dan 32 jaar na de feiten werden Marcel en Jacqueline Jacob, de grootoom en groottante van Grégory, opgepakt. De twee werden intussen weer vrijgelaten, maar zijn wel in staat van beschuldiging gesteld en staat nog altijd onder toezicht van het gerecht. Ze ontkennen elke betrokkenheid.

© REUTERS

Woensdag hebben de speurders opnieuw iemand opgepakt. Het gaat om de 48-jarige Murielle Bolle, een van de kroongetuigen in de zaak. Op het ogenblik van de feiten was Bolle amper vijftien jaar. Zij zei aanvankelijk te hebben gezien hoe haar schoonbroer Bernard Laroche de kleine Grégory had meegenomen in zijn auto. Later trok ze die getuigenis in.

© AFP

“Ik was bij hem”

Die arrestatie gebeurde volgens de krant L’Est Républicain enkele weken na de vondst van een schrijfsel in een register van de kerk van Lépanges-sur-Vologne. Daarin stond te lezen: “Het is wel degelijk Bernard L. die Grégory heeft gedood. Ik was bij hem. Murielle Bolle”.

Hoofdpunten

Keuze van de redactie