Geen lift voor dochtertje op school? Deze mama vond zelf de oplossing

Geen lift voor dochtertje op school? Deze mama vond zelf de oplossing

Ines testte de lift mal eens uit, samen met mama Samira. Foto: loh

Kortrijk -

Geen lift op school? Dan zorgt mama Samira maar voor een oplossing, duur of niet. Groot was haar verbazing toen ze de lift gratis kreeg van de firma Otolift. Dochtertje Ines kan in september gezwind naar de tweede kleuterklas.

Ines Boussof is een kleuter van 4 jaar met een mobiele beperking. Ze zit in de eerste kleuterklas van basisschool Sint-Jozef in Kortrijk. Zorgcoördinator Claude Soete: “Ines kan niet zelfstandig staan en stappen. In samenwerking met thuisbegeleiding ‘t Spoor van Dominiek Savio en een gedreven mama Samira wordt in de klas gebruik gemaakt van hulpmiddelen die het voor Ines mogelijk maken om aan de klasactiviteiten deel te nemen. Naast haar rolstoel en een aangepaste fiets beschikt Ines op school ook over een sta-apparaat, een zitstoel en aangepast meubilair.”

Tot nu toe zit Ines in klassen op de gelijkvloerse verdieping, maar meer dan de helft van de klaslokalen van basisschool Sint-Jozef bevindt zich op een verdieping en de school heeft geen lift. Dat geeft een probleem voor volgend jaar.

Leerplicht

Samira Takkal: “Er is leerplicht voor alle kinderen. De overheid stimuleert dat kinderen met een beperking in gewone scholen worden opgenomen, maar voorziet niet in de nodige aanpassingen. Ik contacteerde het ministerie van Onderwijs, maar de bal werd teruggekaatst. De stad Kortrijk wou overleg, maar ik wou vooruit. Het is blijkbaar makkelijker subsidies te krijgen voor een lift in een winkelpand dan voor het plaatsen van een lift in een school voor mensen met een beperking. Uiteindelijk belde ik naar firma’s die liften bouwen.”

Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht Takkal. Ze belandde bij de firma Otolift uit Turnhout en die raamde de kostprijs voor de lift met plaatsing erbij op 12.000 euro. Voor de school en voor het gezin was deze factuur onbetaalbaar. Een wafelenbak zat eraan te komen en een benefiet.

Gebaar

“Na intern overleg besliste Otolift om de traplift gratis te installeren. De lift blijft in de school zolang Ines er onderwijs volgt. Het spreekt voor zich dat de ouders, de school en alle begeleidingsdiensten dit engagement appreciëren.”

De lift werd in de firma op maat gemaakt en woensdag in de school geplaatst. Ines kon die voor de eerste keer uitproberen. Directeur Peter Krempel van Otolift: “Dit is iets wat we niet altijd kunnen doen, maar als wij de mond vol hebben van inclusie, dan past ons gebaar daarbij.”

Ines kan door de lift tot de leeftijd van 12 jaar op dezelfde school blijven. Ze woont ook in de buurt met haar papa en twee andere zussen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees