Agent die terroristen van aanslag London Bridge te lijf ging, doet voor het eerst zijn verhaal

Agent die terroristen van aanslag London Bridge te lijf ging, doet voor het eerst zijn verhaal

Foto: AP

Een van de agenten die begin juni de drie terroristen aan de London Bridge te lijf ging, doet voor het eerst zijn verhaal over die bewuste avond.

Agent Wayne Marques was met een patrouille net aan zijn werkshift begonnen in de buurt van het treinstation aan de London Bridge toen hij plots mensen hoorde schreeuwen. “Ik wist dat er iets aan de hand was toen ik zag hoe mensen probeerden te vluchten naar een nabijgelegen bar”, vertelt de 38-jarige agent. Hij dacht aanvankelijk dat het om een cafégevecht ging dat op straat verder werd uitgevochten of dat het om een gevecht tussen bendes ging.

Een andere agent die niet aan het werk was vertelde hem intussen dat hij iemand had gezien die werd neergestoken. Een paar seconden later zag ook Wayne zelf hoe drie mannen in Borough High Street vlakbij het kruispunt met de London Bridge Street mensen neerstaken met messen.

Agent die terroristen van aanslag London Bridge te lijf ging, doet voor het eerst zijn verhaal
Foto: AP

Zelf geraakt met mes

“Ik herinner me dat ik meteen mijn wapenstok nam, dat ik diep ademhaalde en dat ik dan op de eerste aanvaller afliep. Toen ik hem naderde, haalde ik met alle kracht die ik had uit naar hem, recht naar zijn hoofd. Ik probeerde hem zo knock-out te slaan”, getuigt Wayne. Een van de andere terroristen had Wayne intussen ook te pakken gekregen en viel Wayne aan met een mes. Hij werd in het hoofd gestoken, net boven zijn hoofd. Ook in zijn linkerbeen en linkerhand werd hij geraakt.

“Zag niks meer”

“Omdat hij me met dat mes zo hard geraakt had aan mijn oog, zag ik onmiddellijk niks meer”, gaat Wayne verder. Maar dat weerhield de agent niet om de terroristen tegen te houden. Hij pakte de twee terroristen aan. “Ik vocht met hen van links naar rechts. En ik bedacht me “shit, er zit een mes in mijn been terwijl ik met twee terroristen aan het vechten ben.”

Nadat hij ook in zijn hand werd gestoken, herinnert Wayne zich niet veel anders meer dan dat hij met zijn vechtstok heen en weer sloeg. “Al zag ik een paar seconden later hoe de drie plots voor me stonden. Ze riepen ‘Allahu Akbar’. Ik stond klaar zoals in een western-film, klaar om hun aanval te counteren. Maar in plaats van mij aan te vallen, liepen ze weg, richting Borough Market.”

“Dacht dat het gedaan met me was”

Pas achteraf besefte Wayne hoe ernstig hij gewond was. “Dat kwam door het vechten, door de adrenaline. Ik voelde wel dat ik steekwonden had en dat het pijn deed, maar ik besefte het niet helemaal.” Maar hij was wel degelijk zwaargewond. “Toen ik op de grond lag en mijn collega’s achter de terroristen aan gingen, voelde ik een zwarte wolk over me heen komen. Ik kreeg het steeds moeilijker om bij bewustzijn te blijven. Ik had het gevoel dat het met me gedaan was. Het is moeilijk om dat gevoel te omschrijven.”

Agent die terroristen van aanslag London Bridge te lijf ging, doet voor het eerst zijn verhaal
De drie daders Foto: epa

Maar Wayne stierf dus niet. Hij kwam uiteindelijk weer bij toen hij in het ziekenhuis lag. Afgelopen vrijdag mocht hij het ziekenhuis verlaten. Al heeft hij nog steeds hulp nodig. Zelfstandig wandelen lukt niet en ook dingen vastnemen met zijn linkerhand lukt niet goed. En de rechterkant van zijn gezicht is gevoelloos geworden: het mes van een van de terroristen heeft een van de zenuwen in zijn gezicht ernstig beschadigd. “Ik hoop dat ik met de juiste hulp en zorg weer de oude word. Ik kijk ernaar uit om mijn benen weer definitief te kunnen gebruiken.”

Terroristen doodgeschoten

Bij de aanslag van 3 juni vlakbij London Bridge kwamen 8 mensen om het leven. 48 anderen raakten gewond. De drie terroristen, Youssef Zaghba, Khuram Butt and Rachid Redouan, werden door de politie doodgeschoten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S