Stad wil aantal zonnepanelen in ‘arme’ Dampoortwijk minstens verdubbelen

Stad wil aantal zonnepanelen in ‘arme’ Dampoortwijk minstens verdubbelen

Nu liggen op de daken van de Dampoortwijk bijzonder weinig zonnepanelen, maar over twee jaar wil de Stad dat er voor zo’n 5.000 m2 liggen. Foto: fvv

Gent -

Minstens een verdubbeling van het aantal zonnepanelen in de Dampoortwijk. Dat is de ambitie van het pilootproject “Buurzame Stroom”. Het motto: zonnepanelen voor de hele buurt, ook voor wie niet genoeg centen heeft. Wordt een van de dichtst bevolkte en armste buurten van de stad binnenkort ook een van de meest groene?

Buurtzonnepanelen waarvan ook onbemiddelde burgers profiteren: het wordt een unicum in België. In de residentiële randgemeenten mogen dan wel massaal zonnepanelen opduiken, in de dichtbevolkte stadskern blinken ze nog altijd uit in afwezigheid. Ook in een dichtbebouwde stationsbuurt als de Dampoortwijk, met heel wat appartementen en smalle, verouderde rijhuizen, is zonne-energie geen topprioriteit. De lonen van de bewoners laten zo’n grote investering ook niet toe. Met gemiddeld 16.591 euro netto per jaar zit de Dampoortwijk bij de laagste lonen van Gent. “Wie huurt of onvoldoende centen heeft, wil vaak wel investeren in zonne-energie maar kan dat vandaag gewoonweg niet”, zegt milieuschepen Tine Heyse (Groen). “Wij maken dat binnenkort wel mogelijk met zonnepanelen voor iedereen, niet alleen voor the happy few.”

Vijf procent

Over twee jaar moet een buurtnetwerk van vijfduizend vierkante meter aan zonnepanelen aangelegd zijn in het gebied tussen het station, de Land van ­Waaslaan, de Duivestaartstraat, de Forelstraat en de Dendermondsesteenweg. Goed voor een vermogen van 750 kilowatt. Er ligt nog reusachtig veel werk op de plank: vandaag zijn maar 5 procent van de voor zonne-energie beschikbare daken bedekt met zonnepanelen. “Scholen, buurtcentra, zelfs huurhuizen ... Er is nog een enorm potentieel dat nauwelijks is aangesproken”, zegt Lina Avet van de burgercoöperatieve Energent die het project leidt.

“Zowel huurders als eigenaars en bedrijven kunnen meedoen. Ofwel investeren ze mee en stellen ze hun dak ter beschikking. Ofwel passen ze hun elektriciteitsverbruik aan en stemmen ze af op de momenten waarop de buurt de meeste zonne-energie produceert.”

Piekmoment

Zonnepanelen installeren op huurhuizen is zowel juridisch als technisch complex. Zo moeten er digitale meters komen en wordt een batterij ontwikkeld om overproductie tijdens piekmomenten op te slaan. Onder meer de Universiteit Gent, Ecopower en Eandis leiden het project mee in goede banen. Het is de bedoeling dat op termijn ook het Groot Begijnhof in het project stapt. Omwille van het erfgoedkarakter mogen daar echter geen zonnepanelen worden geïnstalleerd, maar de woningen zullen wel van zonne-energie worden voorzien via een warmtekrachtkoppeling.

Kwetsbare groepen

De buurt, die zelf vragende partij was voor zonnepanelen, is alvast enthousiast. Rest nog de vraag: kun je onbemiddelde mensen überhaupt wel warmmaken voor die ‘elitaire’ zonnepanelen? Het wordt een uitdaging, erkennen Stad en Samenlevingsopbouw. Die laatste moet ervoor zorgen dat zeker 13 procent van de deelnemers aan dit project uit zogenaamd kwetsbare groepen komt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio