Vanaf maandag kan u veel makkelijker overstappen van telecomoperator

Vanaf maandag kan u veel makkelijker overstappen van telecomoperator

Vanaf 3 juli wordt het makkelijker om te veranderen van leverancier voor vaste telecomproducten zoals digitale televisie, internet en vaste telefonie. Volgens de nieuwe Easy Switch-regels die dan ingaan, moet de operator het leeuwendeel van de administratieve rompslomp op zich nemen.

Minister van Telecom Alexander De Croo, telecomregulator BIPT en consumentenorganisatie Test-Aankoop riepen de pers bijeen om de nieuwe regels voor te stellen. Dat Proximus vrijdag een tariefvehoging aankondigde, weliswaar voor mobiele producten, maakt het onderwerp nog belangrijker voor De Croo. “Ik heb er maar één antwoord op: de macht bij de consument leggen”, zegt hij. “Soms moet men in België de consument wakkerschudden.”

Een overstap zonder al te veel administratieve rompslomp moet daarbij helpen. “Tot nu toe moest de consument zelf alle administratie op zich nemen en afspraken met de technicus regelen. Vaak zagen mensen bovendien dat de dienstverlening voor een tijdje werd onderbroken. Dat is vandaag de dag een serieuze drempel”, legt De Croo uit.

Vanaf 3 juli zal het volstaan om met een uniek identificatienummer, te vinden op de factuur of in de klantenzone, naar een concurrent te stappen. Die zal vervolgens afspraken moeten maken met de oude operator. Voor een afspraak met de technicus zal de consument nooit meer een volledig dag moeten thuisblijven. Komt de technicus niet opdagen, dan moet de consument een vergoeding van 10 euro krijgen.

Wie nog een televisiedecoder vol opgenomen nog te bekijken programma’s heeft staan, zal wel nog een kijkmarathon moeten organiseren vooraleer hij overstapt naar een nieuwe operator. De gehuurde decoder van de vorige operator moet de klant immers zelf gaan inleveren van zodra de overstap naar de nieuwe leverancier is geregeld.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees