Aanslagen hielden bezoekers weg uit Vlaamse kunststeden

Aanslagen hielden bezoekers weg uit Vlaamse kunststeden

Van alle kunststeden leden de hotels in Brugge het meest onder de aanslagen in Brussel Foto: Jan D’Hondt

Leuven / Brugge -

De aanslagen op 22 maart vorig jaar hebben wel degelijk een impact gehad op de hotelsector. Brugge werd het zwaarst getroffen en Leuven bleef het meest gespaard.

Een en ander blijkt uit de resultaten van het “Hotelrapport Vlaamse Kunststeden 2016”, die de AP Hogeschool Antwerpen donderdag in Leuven heeft voorgesteld. Het onderzoek analyseerde de hotelcijfers van vorig jaar in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen. Een vergelijking van 2016 met de twee voorgaande jaren legde de impact van de aanslagen in Brussel en Zaventem op de hotelsector bloot. Die vertoonde grote verschillen van stad tot stad.

Alle Vlaamse kunststeden registreerden in 2014 en 2015 een stijgende kamerbezettingsgraad, met uitzondering van Brugge dat stabiel bleef. In 2016 daalde de bezettingsgraad van de kamers in de vijf steden tot onder het niveau van 2014. Brugge kende de sterkste daling. Leuven vormde de uitzondering.

“Met uitzondering van Leuven lagen de bruto kamerbezettingsgraden van april en mei in de vijf Vlaamse kunststeden in 2016 lager dan in 2015”, zegt Sophie van Tilburg. “Vooral in Brugge zijn de verschillen opmerkelijk. In april en mei 2014 en 2015 haalde de stad bezettingsgraden van meer dan tachtig procent. In 2016 komen die niet boven zeventig procent uit. Pas in december stegen de cijfers van 2016 uit boven die van 2015.”

Antwerpen goedkoopst

Het rapport bevat ook de belangrijkste cijfers van 2016 in de hotelsector. Dat gaat van het aantal hotels en kamers over de bezettingsgraden en een vergelijking van de gemiddelde prijzen tot het type toerist en het belang van eigen boekingen versus online reisagentschappen.

Een kamer in een hotel met een tot vier sterren in de vijf Vlaamse kunststeden kostte vorig jaar gemiddeld 88,62 euro. De goedkoopste overnachtingen waren mogelijk in Antwerpen met een gemiddeld tarief van 83,17 euro. Gent was de duurste stad, met een gemiddelde kamerprijs van 97,03 euro.

De vijf Vlaamse kunststeden trokken andere types toeristen aan. Antwerpen, Leuven en Mechelen zijn overwegend zakensteden. Brugge is overduidelijk een toeristenstad. Ook in Gent overheerst de recreatieve toerist. “Het type toerist bepaalt duidelijk de manier waarop een kamer wordt gereserveerd”, stelt Christian Holthof. “In Brugge (48 procent) en Gent (35) gebeurden de meeste boekingen via online travelagents zoals booking.com. In de steden met overwegend zakentoeristen Antwerpen, Leuven en Mechelen bleven de rechtstreekse reservaties bij de hotels zelf het belangrijkste boekingskanaal met een aandeel tussen 35 en 41 procent.”

Corrigeer

NIEUWS