Vader die kind probeerde te wurgen krijgt slechts voorwaardelijke straf, moeder begrijpt er niets van

Vader die kind probeerde te wurgen krijgt slechts voorwaardelijke straf, moeder begrijpt er niets van

Foto: Archiefbeeld

Een vader is door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor mishandeling van zijn dochtertje. Hij probeerde het vierjarige meisje zelfs te wurgen. De moeder van het kind is woedend over de veel te lage straf. “Mijn kind is voor de rest van haar dagen getraumatiseerd”, zegt ze.

Mama Stefanie (33) uit Westende begrijpt er niets van. “Ik moet precies nog wakker geschud worden, want ik kan maar niet geloven dat hij zo’n milde straf kreeg. Hij zat een paar dagen in voorhechtenis”, zegt ze.

De mama zag geen andere optie dan haar ex-partner online terug te pakken. “Ik heb de foto’s van de mishandeling op Facebook geplaatst”, zegt ze.

“Zelf heb ik zijn naam er nooit bij gezet. Maar ik krijg vaak de reactie van mensen dat ze het “erg” vinden. Maar zij kunnen dat niet inschatten als ze de foto’s niet gezien hebben. Nu die verspreid worden, krijg ik enorm veel steun en merk ik dat heel veel mensen achter me staan. Het klinkt vreemd, maar het heeft me echt deugd gedaan om die openbaar te maken.”

Stefanie hoopt er haar ex-partner mee te raken en dat lijkt aardig gelukt te zijn. Van zodra zijn naam bekend raakte, werd hij gisteren bedolven onder de haatberichten. Hij kon niet anders dan zijn Facebook-profiel offline halen.

“Mensen vroegen me zelfs zijn adres”, zegt Stefanie. “Maar dat geef ik niet. Die foto’s, dat was mijn manier om hem toch op de knieën te dwingen.”

Haar dochter draagt volgens Stefanie nog steeds de gevolgen van de agressie mee. “Ze staat soms heel bang ’s nachts aan mijn bed”, zegt ze. “En ze kan heel agressief uit de hoek komen. Iets wat ze vroeger niet had.”

Wurgsporen

Toen Davy (32) in september vorig jaar zijn dochter afzette bij zijn ex-partner leek er aanvankelijk niets aan de hand. Maar de moeder het meisje een badje wilde geven, merkte ze grote bloeduitstortingen op aan de hals. Ze ging daarop naar de spoeddienst, waar er ernstige verwondingen werden vastgesteld. De vader van het kind bleek zijn dochtertje niet alleen geslagen te hebben op haar wang en haar poep, maar ook haar keel dichtgeknepen te hebben. “Daarna viel het kindje tegen een kast”, zo verklaarde de vader aan de speurders. Hij werd prompt aangehouden.

Donderdag verscheen hij voor de Kortrijkse strafrechter. Die veroordeelde hem voor de slagen aan zijn dochter tot vijftien maanden cel. Voorwaardelijk. Indien hij zich aan de opgelegde voorwaarden houdt, wordt de straf niet uitgevoerd.

De moeder van het meisje krijgt een morele schadevergoeding van 500 euro. Voor het meisje zelf wordt 2.500 euro provisioneel toegekend en wordt een deskundige aangesteld.

De moeder vroeg ook een contactverbod tussen de vader en haarzelf en het andere kindje uit de relatie. Maar daar ging de rechter niet op in. Tussen vader en dochter geldt al een contactverbod, opgelegd door de familierechtbank.

Corrigeer

NIEUWS