Gloednieuwe en eigentijdse brouwerij VBDCK opent vanavond en morgen de deuren met volksfeest

Stormloop verwacht voor lancering van Kerelbier

De familie De Cock kijkt toe hoe het bier symbolisch wordt neergelaten en voor het eerst wordt geschonken. Foto: gvh

Tielrode -

Heel Tielrode loopt vrijdagavond en zaterdag storm voor de lancering van Kerel, het traditionele plaatselijke bier dat nieuw leven wordt ingeblazen in meteen zes verschillende versies. De familie De Cock combineert in VBDCK traditie met een eigentijdse aanpak.

Het belooft een stormloop te worden dit weekend bij brouwerij VBDCK, want heel Tielrode wil als eerste de nieuwe Kerel proeven. Dat de Tielrodenaren levenslang een korting van 35% krijgen bij aankoop van het bier in de brouwerij of online, is sinds vorige week hét gespreksonderwerp. Het was voor de familie De Cock de gedroomde manier om Kerel te lanceren. Al is terug op de markt brengen misschien een betere term, want VBDCK is gevestigd op de plaats waar Kerel decennialang werd gebrouwen.

“Toen we in 2015 de oude brouwerij van Verbeeck-Back kochten, hadden we geen idee welke rijkdom er verscholen lag in de oude kelder. Tot dan dacht iedereen dat het populaire streekbier Kerel, dat door Jules Verbeeck en Laura Back in 1908 werd gebrouwen, verloren was gegaan. De brouwerij, actief sinds 1867, sloot zijn deuren in 1966 en alle originele bieren gingen verloren. Behalve één flesje dat in de kelder onder een berg puin verscholen lag. Het flesje werd door ons brouwersteam en een team van Belgische experts geanalyseerd om het gist-DNA te achterhalen. Na grondige research wordt er sinds kort opnieuw gebrouwen in de vernieuwde brouwerij”, legt Charlotte De Cock uit.

De familie De Cock haalt de band met de Tielrodenaren aan en gaat prat op de traditie, maar voor het bier zelf is er een vernieuwende keuze. Vergeet de paters, denk niet aan Tripel. ‘Untouched by monks’ is niet voor niets de slogan die bij Kerel hoort. ‘Kerel says it all’ is al even veelzeggend. De stoere Vlaamse Kerel krijgt een eigentijdse Angelsaksische uitstraling. En dat is niet alleen te merken aan het voor Vlaanderen wel heel atypische flesje.

“We starten met zes verschillende bieren, stuk voor stuk spannend en eigenzinnig. Onder meer de Stout, Saison en Grapefruit IPA zijn vanaf eind juni verkrijgbaar in geselecteerde horeca- en handelszaken en in de webshop van www.vbdck.be. In de webshop zijn ook andere variëteiten verkrijgbaar. We werken intussen al aan vier nieuwe soorten Kerel. Het resultaat van veel en intens proberen en proeven. Maar dat deden we met plezier”, lacht Charlotte.

Met het brouwen van de verschillende bieren is het vat nog helemaal niet af, want VBDCK wil meer zijn dan alleen een brouwerij. “Het is een plek waar mensen mee kunnen helpen brouwen, proeven, ervaren en overnachten in een van de Kerel-kamers.” De voormalige brouwerswoning wordt momenteel grondig gerenoveerd. Er komt een B&B met zeven kamers en één suite, die na de zomer zijn deuren opent. Elke kamer krijgt een vleugje Kerel. De spa zal beschikken over een hop floating bath. “En de suite is helemaal de ‘gerstenatte’ droom van elke bierliefhebber. In bad gaan, bijvoorbeeld, doen de gasten in een biervat. En ontbijten gebeurt in de brouwerij, na het helpen van de brouwer voor dag en dauw. Dit is de ultieme beleving voor wie van bier houdt”, klinkt het overtuigd.

Wie helemaal in hogere sferen wil geraken bij VBCDK, kan de brouwerij en de boomgaard vanuit de lucht bekijken. Vader Philippe De Cock is een gereputeerd ballonvaarder en stijgt vanuit de boomgaard op. En om met het belangrijkste te eindigen: er kan uiteraard ook geproefd worden.

“In de tasting room met zicht op tuin, boomgaard, petanque en schapen!”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio