Redders krijgen speciale bril die hun ‘kijkgedrag’ onderzoekt

© efo

Oostendse redders krijgen deze zomer een speciale bril op om na te gaan hoe ze de zee in de gaten houden. “Zo'n onderzoek is nodig en zal alle redders aan de kust ten goede komen”, zegt professor Jan Bourgois.

Edwin Fontaine en Dominique Jauquet

“Er zijn al wetenschappelijke bijdragen die de opleiding reddend zwemmen, EHBO en reanimatie onderbouwen en tips geven aan opleidingen voor zwembad- en reddingsdiensten. Bij de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van Ugent is er ook onderzoek naar het kijkgedrag binnen sport en verkeer. Een onderzoek naar het kijkgedrag van strandredders is er nog niet”, zegt professor Jan Bourgois van de onderzoeksgroep Inspanningsfysiologie. Hij was ooit zelf vijf jaar redder en wijst op de behoefte om te weten hoe redders kijken.

“De belangrijkste taak van redders is preventie waarbij ze de zee in de gaten houden en met hun ogen scannen of er drenkelingen zijn. Geen evidente zaak want een kind is als drenkeling al na twintig seconden onder water verdwenen. Het scanprofiel willen we vastleggen want studies van zwembadredders tonen aan dat eerstejaarsredders anders scannen dan ervaren redders.”

Het instrument wordt een scan-bril die camera's bevat die het gezichtsveld en de pupillen registreren. Zo meet men hoe en waar de redder kijkt, hoe vlot hij scant en of er een verschil is in het scanningspatroon tussen ervaren en nieuwe redders.

“We vermoeden dat je scanningstechniek kan aanleren en daardoor kun je het scannen optimaliseren. We zullen aanbevelingen doen waardoor mogelijk de opleiding kan bijgestuurd worden. De wetenschap kan hier de praktijk helpen”, zegt Bourgois.

Schepen Nancy Bourgoignie (SP.A) is enthousiast. “Een prima zaak dat door het Oostendse onderzoek redders aan de hele kust hierdoor beter zullen kunnen scannen”, zegt ze.

Acht uur lang alert

“Op drukke dagen moeten de redders acht uur lang heel alert zijn”, zegt hoofdredder Jonathan Devos. “Nu wordt van positie gewisseld op aanvoelen, maar misschien komen uit het wetenschappelijk onderzoek wel tips om op bepaalde momenten vaker te wisselen. En het benieuwt me ook of redders op de hoge reddersstoel en redders aan de vloedlijn anders de zee scannen.”

Het onderzoek loopt deze zomer, resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie