Gemeentebestuur denkt na over verbeteren leefbaarheid in centrum

Circulatieplan om doorgaand verkeer te weren onmogelijk zonder het ‘knippen’ van de Markt

Schepen Herman De Wulf op de Markt: “Zonder knip van de Markt is het voorstel weg.” Foto: jvw

Wetteren -

Er bestaat nog geen politieke meerderheid voor het circulatieplan voor het centrum van Wetteren. Wel zeker: “We willen het doorgaand verkeer uit het centrum weghouden”, legt schepen van Mobiliteit Herman De Wulf (Open VLD) uit.

Er wordt volop nagedacht over de beste manier om de leefbaarheid van Wetteren-centrum te verhogen. “Auto’s door Wetteren laten rijden, zorgt ervoor dat de winkels leeg blijven. De leegstand is de afgelopen jaren weer sterk toegenomen”, zegt schepen De Wulf. “Zoals het centrum nu ingericht is, helpt niet om het weer op te waarderen. Het centrum is onleefbaar geworden. Er wonen dubbel zoveel mensen op korte afstand van elkaar dan in gelijkaardige centrumgemeenten. Er is dus voor de handelaars een groot potentieel aan klanten en dat heeft niets met de mobiliteit te maken maar alles met aanbod en leefbaarheid.”

Via ring

In het circulatieplan wordt voorgesteld om het doorgaand verkeer op de Markt te weren. In een tweede voorstel worden ook de winkelstraten Florimond Leirensstraat en Stationsstraat ‘geknipt’. Dat betekent dat enkel bewoners en leveranciers toegang hebben. Het doorgaand verkeer wordt dan via een ring gestuurd zodat het centrum ontlast wordt. Wie van de ene kant van het centrum naar de andere kant wil rijden, zal dan allerlei omleidingen moeten volgen, wat het doorgaand verkeer ontmoedigt. Langs die ring moeten er dan meer randparkings komen. Maar deze voorstellen worden alleen gesteund door Open VLD en Groen&Co. De andere partijen zijn (nog) niet gewonnen voor het knippen van straten.

N-VA en Vlaams Belang zijn absoluut tegen het voorstel. N-VA organiseerde al een petitie bij de handelaars van de Markt en wil dat die gehoord worden. Vlaams Belang wil er een verkiezingsthema van maken. “Laat de inwoners dan kiezen wat ze willen”, suggereert Wouter Bracke.

“Dit gaat te ver”

Meerderheidspartij Een is voorstander van het ontmoedigen van doorgaand verkeer. “Maar dit lijkt meer op het verbieden en dat is met de beide voeten vooruit”, klinkt het bij Dietbrand Van Durme. Ook Bram De Winne van de andere meerderheidspartij CD&V denkt dat het knippen van de Markt en/of de winkelstraten wat te ver gaat.

“Zonder knip van de Markt is het voorstel weg”, repliceert schepen De Wulf. “Dan blijft alles zoals het is en moet er een nieuw voorstel komen. De leefbaarheid in het centrum moet wel echt verbeteren. Dat zal als effect hebben dat er meer handelsmogelijkheden komen. Zoals het nu is, zal niemand in het centrum willen blijven wonen.”

“Teruggeven aan de bewoners”

De Wulf krijgt wel de steun van Groen&Co. “We moeten onze centrumstraten teruggeven aan de bewoners”, zegt Rob De Wilde. “Eenmaal geparkeerd aan de rand zal de autobestuurder ook ervaren hoe aangenaam het is om met minder auto’s in het centrum te lopen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio