Nairo Quintana start met vertrouwen: “Dit wordt een Tour voor de dapperen”

Nairo Quintana start met vertrouwen: “Dit wordt een Tour voor de dapperen”

Foto: BELGA

Nairo Quintana (Movistar) start zaterdag in zijn vierde Tour de France. Al drie keer stond hij op het podium. Twee keer werd een tweede plek zijn deel, in 2013 en 2015. Vorig jaar moest hij vrede nemen met een derde stek. De Colombiaan nam dit seizoen al deel aan de Giro en werd er tweede. Sindsdien koerste hij geen enkele wedstrijd meer, maar hij heeft er alle vertrouwen in dat hij sterk genoeg is voor de Tour. “Vorig jaar was mijn tweede grote ronde ook beter dan mijn eerste”, aldus Quintana op een persmoment in Düsseldorf. “Toen won ik ook de Vuelta na de Tour.”

“Ik heb er echt veel zin in om hier weer te koersen”, legde Quintana uit. “De Tour is altijd speciaal, de belangrijkste koers van het jaar en het hoofddoel van mij en de ploeg. Natuurlijk, dit jaar was mijn aanloop richting deze Tour anders dan de andere jaren door mijn deelname aan de Giro. Pas op het het eind van de Tour zullen we weten of dat de juiste beslissing was. Maar ik maak me geen zorgen over mijn fitheid: ik denk dat ik goed hersteld ben van de Giro, mijn conditie is uitstekend en ik hoop dat ik kan schitteren in de bergen en daar het verschil kan maken (wat hem in de Giro niet lukte op Tom Dumoulin, red).”

Quintana won vorig jaar na de Tour de Vuelta. “Toen was mijn tweede grote ronde zelfs duidelijk beter dan mijn eerste”, vervolgde hij. “Dat sterkt me, geeft me vertrouwen voor deze Tour. Het enige waar ik nu op moet hopen is dat ik gezond blijf (in de Giro was hij een paar dagen ziek, red.). Ik kijk uit naar de start zaterdag.”

Met slechts drie aankomsten bergop lijkt de Tour iets minder op zijn maat, al zijn er wel nog veel bergritten, maar vaker met een aankomst na een afdaling. Pluspunt is dan weer dat er minder tijdritkilometers op het programma staan. “Dat is in mijn voordeel”, geeft hij toe. “Ik zal tijd verliezen in de tijdrit, maar ik hoop dat ik het kan beperken. Ik maak me minder zorgen dan in de Giro waar er veel meer tijdkilometers op het programma stonden. En minder aankomsten bergop? Tja, dit wordt een Tour voor de dapperen, de aanvallers. Er zal veel tactiek bij te pas komen. Wellicht volgen er ook aanvallen in de afdaling en dan zal ik mee in die dans moeten springen.”

Quintana beschouwt Froome als zijn grote rivaal. “Hij is dé te kloppen man”, meent Quintana. “Ik ben er zeker van dat hij zeer sterk zal zijn, maar ik moet ook andere jongens in de gaten houden zoals Aru, Porte, Bardet en Contador. De Tour heeft altijd verrassingen in petto, je moet niet alleen een goede conditie hebben in de Tour. Je moet ook het geluk aan je zijde hebben.”

# Belga context ## Related picture(s) [Tour de France - GERMANY CYCLING TOUR DE F...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Corrigeer