VOETBAL - Walter Lava volgt Alex Debruyne op als voorzitter van Provinciaal Comité West-Vlaanderen

“Brussel krijgt meer invloed maar provincies blijven hun rol spelen”

“Brussel krijgt meer invloed maar provincies blijven hun rol spelen”

Walter Lava is nu ook nog voorzitter van tweedeprovinciale FC Meulebeke maar is wel op zoek naar een opvolger. Foto: eric Vanthournout

‘De koning is dood, lang leve de koning’. Na vijf jaar trouwe dienst zette Alex De Bruyne vorige week een punt achter zijn mandaat van voorzitter van het Provinciaal Comité West-Vlaanderen. Walter Lava, preses van tweedeprovincialer FC Meulebeke, is zijn waardige opvolger.

In tegenstelling tot in Brussel, waar de machtswissel De Keersmaecker-Linard niet zonder bloedvergieten verliep, gebeurde die in onze provincie in alle sereniteit. Walter Lava haalde het na een eerlijke strijd van Roland Traversier met acht tegen vier stemmen.

In de provincie speelt vooral de macht van de Verstandhoudingen. Net als De Bruyne behoort Lava tot de Verstandhouding Mandel-Leie-Schelde. “Roland Traversier behoort tot de Verstandhouding van het Houtland en die is kleiner dan onze Mandel-Leie-Schelde”, aldus Walter Lava. “Ik heb na de stemming nog een pint gedronken met Roland Traversier en ben daarna op reis vertrokken naar Krakau. Dit weekend zien we mekaar allemaal terug voor een tripje met de huifkar. Dat was al langer gepland en is altijd leuk en goed voor de sfeer.”

Hervormingen

“Er is de jongste jaren veel veranderd”, geeft Lava toe. “Vroeger kwamen we wekelijks samen, nu nog maximaal drie keer per jaar. Dat is opgelegd door Brussel om kosten te besparen. Nu is er nog een Organisatiecomité, een Tuchtkamer 1 en een Tuchtkamer 2, telkens bestaande uit vier leden. Zelf zetel ik met Staf Spegelaere, Urbain Vanhaecke en Johan Malengier in het Organisatiecomité. We bestrijken de vier gebieden in West-Vlaanderen. We zijn verantwoordelijk voor de keuringen van de velden en de kalender van de eerste ploegen en eindrondes. De jeugd wordt al langer door Brussel gedaan. Als lid van het Organisatiecomité mogen we nog zittingen van de tuchtkamers bijwonen maar geen oordeel vellen.”

Die wijzigingen kaderen allemaal in de opgelegde hervormingen en besparingsoperaties. Zo verdwijnt het regionale bondssecretariaat van Brugge naar Gent. Secretaris Nancy Deslypere en haar bediende komen in kantoren tegenover de Ghelamco Arena terecht. “Het Oost-Vlaamse PC zit daar ook en de Oost-Vlaamse secretaris krijgt de algemene bevoegdheid over de twee provincies”, weet Lava. “Nancy blijft verantwoordelijk voor West-Vlaanderen maar krijgt iemand boven haar. Qua bezetting ontstaan er zo meer mogelijkheden. De zetel in Brugge blijft bestaan en tuchtstraffen zullen er ook nog uitgesproken worden.”

FC Meulebeke

Walter Lava wil vooral voor continuïteit zorgen. De provincie zal volgens hem ook in de toekomst nog een rol kunnen vervullen. “Ik sluit niet uit dat ook de kalender voor de eerste ploegen vroeg of laat nog door Brussel zal overgenomen worden, maar de keuringen en de tuchtstraffen uitspreken zullen altijd in de provincie moeten gebeuren. Ik heb er alvast zin in en zal op termijn mijn mandaat als voorzitter van FC Meulebeke opgeven. Ik blijf er in het bestuur, maar een opvolger is welkom.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio