TENNIS

Klaartje Liebens zet internationale carrière stop: “Profcircuit is een speciale wereld”

Klaartje Liebens zet internationale carrière stop: “Profcircuit is een speciale wereld”

Klaartje Liebens: “Ik begin aan een nieuw leven.” Foto: Serge Minten

“Na tien jaar intensief reizen heb ik met pijn in het hart besloten om niet meer internationaal te tennissen”, liet Klaartje Liebens zopas weten op haar Facebookpagina. In de toekomst gaat ze de jeugd van TC Wimbledon en toekomstige profs trainen.

De 22-jarige Tiense was tien jaar actief in het internationaal circuit. Op haar palmares staan vijf titels en in 2015 bereikte ze haar hoogste WTA-ranking (295) ooit.

“Dat was zonder twijfel mijn beste jaar en ik kon toen doorstoten tot de hoofdtabel van Diamond Games in Antwerpen. Een ervaring die ik nooit zal vergeten”, blikt Klaartje Liebens terug.

“Ik speelde toen ook in de Kim Clijsters Academy en nadien keerde ik terug naar KTC Diest. Het is geen toeval dat ik mijn beste resultaten behaalde dicht bij huis. De voorbije maanden woog het alleen toeren zwaar door. Je mag dat niet onderschatten. Ieder keer opnieuw kom je alleen aan in een vreemd land en een nieuwe omgeving. Je moet alles zelf regelen omdat ik mij geen coach kon veroorloven.”

“Financieel hou ik niets over aan mijn internationale carrière, integendeel. Ik kon gelukkig nog terugvallen op interclub in binnen- en buitenland. Je moet zeker een jaar in de top 100 meedraaien om iets over te houden aan tennis. Dat is de harde realiteit.”

A-speelster Klaartje Liebens koos op jonge leeftijd voluit voor tennis.

“Mijn diploma secundair onderwijs behaalde ik voor de middenjury”, zegt ze. “Ik heb nooit echt geweten wat ik zou willen doen. Ik sluit het niet uit dat ik in de toekomst opnieuw ga studeren, maar eerst ga ik voltijds aan de slag in het Wimbledon Tenniscenter in Sint-Truiden. Ik zal er meehelpen aan de algemene werking van de tennisschool en samen met het hele team kinderen trainen en begeleiden. In de winter wil ik ook toekomstige profs overdag trainen. Op die manier wil ik mijn ervaring doorgeven. Ik speelde 242 internationale wedstrijden."

"Het internationaal circuit is een bijzondere wereld waarin het heel moeilijk is om vrienden te maken", heeft Klaartje Liebens ervaren.

"Naar enkele landen zoals Tunesië, Egypte en vooral Marokko zal ik niet zo snel terugkeren als toerist. Als meisje alleen vallen ze je voortdurend lastig. In Marokko durfde ik zelfs niet alleen over straat te wandelen. De volgende maanden blijf ik wel nog interclub en sterrentornooien spelen. Ik verdwijn dus zeker niet van het tennistoneel, maar ik begin wel aan een nieuw leven.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio