Roma mogen nog minstens een maand in gekraakte huizen blijven

Roma mogen nog minstens een maand in gekraakte huizen blijven

Zelfs als de Roma van de rechter buiten moeten, krijgen ze daar nog twee weken voor. Foto: fvv

Gent -

De Roma die enkele huizen kraken bij het Oud Begijnhof in Gent kunnen er wellicht nog een maand blijven. Het ­gerecht laat op zich wachten.

Vorige week vrijdag kwam aan het licht dat in Gent weer vier huizen zijn gekraakt door Roma. En alweer ziet het ernaar uit dat de eigenaars wekenlang machteloos zullen moeten toekijken. De politie kan de krakers niet buitenzetten.

Een eigenaar nam een advocaat in de arm. “Hij heeft de burgerlijke procedure opgestart”, zegt Alexander Decuyper. “Maar het gaat nog minstens twee ­weken duren voor er een uitspraak komt. En als dan besloten wordt dat de krakers weg moeten, krijgen ze daar nog eens twee weken voor.”

De frustratie is groot: een straat verder leven Roma al twee maanden in een kraakpand. Daar loopt al drie weken een procedure. “Het stadsbestuur zou de burgers moeten vrijwaren van zulke toestanden. Maar op mijn vraag om de krakers tijdelijk elders onderdak te geven, gaat de burgemeester niet in.”

LEES OOK. “Dit zou toch strafbaar worden?” Terwijl de eigenaar van een gekraakte woning in Gent zijn wanhoop uitschreeuwt, geven politici elkaar de schuld (+)

Corrigeer

NIEUWS