Beauty

Is een zonnecrème beter dan een spray of een gel?

Is een zonnecrème beter dan een spray of een gel?

Foto: *

U vraagt: "Ik vind zonnecrèmes vaak erg plakkerig: een spray of een gel smeert makkelijker. Maar beschermen ze ook even goed?"

 

 

“Een zonnecrème kan meerdere soorten filters hebben: chemische en fysische", zegt dermatologe Ingrid van Riet, verbonden aan de Carpe-kliniek in Antwerpen. "Die fysische filters maken een reflecterend laagje, waardoor de huid een soort zonneschild krijgt. Dat is anders dan bij chemische filters, die opgenomen worden in de huid en van binnenuit beschermen. In een spray of een gel zullen altijd iets minder combinaties van filters zitten dan in een zonnecrème. Dat zijn redelijk zware ingrediënten, die kunnen niet zomaar in een lichte spray. Bovendien ben je ook meestal geneigd minder te gebruiken van zo’n spray.”

“Ik zou aanraden om aan het begin van de dag altijd een rijke crème met veel filters te gebruiken. Een gel of crème kan je dan gebruiken om in de loop van de dag bij te werken. Let er ook op dat je crème zowel beschermt tegen UVA-stralen als tegen UVB-stralen. Veel zonnecrèmes laten wel UVA-stralen door, waardoor je niet verbrandt en nog wel een beetje bruin wordt. Daarom zijn ze erg populair. Maar het zijn net die UVA-stralen die veroudering door de zon veroorzaken en die je zonnekapitaal aantasten, dat is natuurlijke afweer die je cellen hebben. Als die beschadigd wordt, heb je kans op vervormingen – die kunnen goedaardig zijn in de vorm van donkere vlekjes, witte vlekjes, rimpels of couperose, maar in het ergste geval zijn ze schadelijk, in de vorm van melanomen. Je hebt maar één zonnekapitaal, dus dat moet je goed beschermen."


 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees