Ze heeft zelfs eigen plaatsje voor hoofdpodium

Gehandicapte Marjolein (24) is de enige échte VIP van Rock Werchter

Gehandicapte Marjolein (24) is de enige échte VIP van Rock Werchter

Foto: DBA

Melle -

Als een échte VIP kijkt Marjolein (24) naar elk optreden op Rock Werchter vanop haar eigen unieke plaats, recht voor het grote hoofdpodium. Alleen het gehandicapte meisje mag er komen, met haar familie rond zich. “Zij is de mascotte van Rock Werchter”, zegt haar mama enthousiast. “Marjolein is de VIP der VIP’s.”

Het gezin Van Damme - Van Eeghem uit Melle is er één waar je niets anders dan respect en bewondering voor kan voelen. Zes maanden nadat Anita Van Eeghem (53) en Hans Van Damme (52) hun eerste dochter kregen, bleek dat ze een mentale afwijking had. Marjolein is nu 24 jaar, maar zal mentaal nooit ouder worden dan 2,5. Ze is onberekenbaar en een volwassen gesprek kan ze dus niet voeren. Ook fysiek heeft ze problemen. Wandelen valt haar zwaar, net als lang rechtstaan.

Gehandicapte Marjolein (24) is de enige échte VIP van Rock Werchter
Foto: DBA

Rock Werchter

Maar wie het gezin ziet stralen voor het hoofdpodium van Rock Werchter, voelt alleen maar warmte. “Het was mijn man die vier jaar geleden voorstelde om eens naar dit festival te trekken”, zegt mama Anita. “We houden allemaal van muziek (alleen zoon Maarten niet, die blijft tijdens Werchter thuis, nvdr) en zeker toen we hoorden dat er terrastickets waren, besloten we te komen.” Die speciale tickets kosten 450 euro per persoon en geven festivalgangers toegang tot het terras - een ruimte backstage waar alleen de VIP’s mogen komen.

“Dat is ideaal voor haar, anders is het veel te druk”, zegt zus Annelies (20), die samen met haar vriend Wouter heel de dag bij Marjolein blijft en voor haar zorgt. “We zijn de security heel dankbaar. Zonder hen zouden we niet naar Werchter komen. Die mensen zijn zo vriendelijk met haar en hebben veel geduld. Ze laten ook veel toe.” Mama Anita knikt instemmend. “Eigenlijk is Marjolein de échte VIP op Rock Werchter.”

Gehandicapte Marjolein (24) is de enige échte VIP van Rock Werchter
Foto: DBA

Elke dag rijden ze vanuit hun woonplaats Melle naar het festival en ’s nachts rijden ze terug, vaak zelfs na middernacht. “Marjolein houdt enorm van muziek, ze geniet er echt van. Vooral luide gitaren en vreemde geluidjes maken haar blij”, zegt Annelies. “Linkin Park vond ze bijvoorbeeld geweldig. System of a Down ook.” Mama Anita had dat niet door. “Vroeger dacht ik dat ze van Vlaamse muziek hield en zette ik dat vaak op. Ik heb me dus serieus vergist (lacht).”

Naar school

Gehandicapte Marjolein (24) is de enige échte VIP van Rock Werchter
Foto: DBA

Papa Hans noemt Rock Werchter de ideale uitlaatklep. Want leven met een dochter als Marjolein is geen evidentie. Het vreemde aan haar afwijking is dat de dokters er geen naam op kunnen plakken. Ze is uniek, een medisch mysterie. “We proberen er zo goed als we kunnen mee om te gaan”, zegt haar fiere mama. “Maar we zijn het ondertussen gewoon. Ik neem haar overal mee naartoe en ze herkennen haar overal. Als ik ergens kom zonder haar, weten de mensen niet wie ik ben (lacht). Zij is de mascotte.”

Zowel de moeder als de vader werkten vroeger voltijds als bediende, maar zijn nu freelance actief om hun leven wat te kunnen plannen in functie van hun dochter. “We kunnen niet zonder haar. Marjolein is de rustbrenger in huis. Haar broer Maarten noemt haar de Boeddha van het gezin.” Zus Annelies is ook heel fier. “Marjolein voelt het als er ruzie is en dan komt ze tussenbeide. Ze heeft een ongelooflijk instinct. Wat ook heerlijk is: als ze mensen vertrouwt, dan stapt ze er gewoon op af en raakt ze die aan.”

Naast Rock Werchter gaat het gezin ook samen op reis. “Vorig jaar zijn we met het vliegtuig naar Vietnam gegaan. Marjolein gaat dan mee. We hebben haar één keer drie dagen achtergelaten en dan heeft ze alleen maar geweend. Dat willen we niet meer.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S