Noord-Korea stelt succesvolle test met intercontinentale raket te hebben uitgevoerd

Noord-Korea stelt succesvolle test met intercontinentale raket te hebben uitgevoerd

Noord-Korea beweert dinsdag zijn eerste succesvolle rakettest te hebben uitgevoerd met een intercontinentale raket (of langeafstandsraket). Dat is een cruciale etappe in de doelstelling van het land om de VS nucleair te kunnen treffen.

Volgens het communistisch regime bereikte de raket een hoogte van 2.802 kilometer en legde het een afstand af van 933 kilometer, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De regering in Pyongyang stelt dat de raketvlucht 39 minuten duurde en dat het projectiel zijn doel exact raakte.

De bekendmaking gebeurde op de staatstelevisie. Volgens de berichtgeving werd de raket “met succes” gelanceerd en het geplande doel in zee bereikt. Verder liet de presentator weten dat de zogeheten Hwasong-14-raket ieder doel “waar ook ter wereld” kan raken, meldt The Korea Times. Volgens een Zuid-Koreaanse analist zou de raket een afstand van maar liefst 6.000 kilometer kunnen bereiken als het onder een standaard hoek zou worden afgevuurd.

Noord-Korea stelt succesvolle test met intercontinentale raket te hebben uitgevoerd
Foto: REUTERS

Nucleaire wapens

“Het succes van de eerste test met deze raket is de laatste stap om ons nucleair arsenaal te vervolledigen”, klonk het verder op de Noord-Koreaanse televisie. “Het is een geweldige gebeurtenis in onze geschiedenis.”

Kim Jong-un liet in zijn laatste nieuwjaarsboodschap weten dat het land bijna klaar was met de voorbereiding voor het afvuren van een intercontinentale raket. De dictatuur werkt al enige tijd aan een langeafstandsraket met nucleaire lading. Analisten geloven dat Noord-Korea de technologie bezit om zijn korteafstandraketten met kernkoppen te voorzien, maar het is onduidelijk of het land de technologie heeft om een atoombom te maken die een lange afstand kan afleggen.

Noord-Korea stelt succesvolle test met intercontinentale raket te hebben uitgevoerd
Noord-Koreanen kijken naar het nieuws over de rakettest. Foto: AFP

Noord-Korea vuurde de raket af vanuit een gebied vlakbij de grens met China en het tuig kwam in Japanse territoriale wateren terecht. Japanse analisten hadden eerder al gemeld dat het mogelijk om een langeafstandsraket ging omdat het tuig een hoogte van meer dan 2.500 km bereikte.

Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag

De datum van de rakettest lijkt niet willekeurig gekozen. In de Verenigde Staten viert men op 4 juli namelijk Onafhankelijkheidsdag, een belangrijke Amerikaanse feestdag. De lancering is een in een lange reeks van lanceringen die het land uitvoerde, ondanks talloze internationale resoluties en sancties.

Noord-Korea stelt succesvolle test met intercontinentale raket te hebben uitgevoerd
Kim Jong-un is verheugd met de rakettest. Foto: Reuters

Reacties op rakettest

Eerder deze ochtend werd bekend dat Noord-Korea een nieuwe rakettest had gedaan. De Japanse premier Shinzo Abe veroordeelde de lancering. “Deze raketlancering duidt op toenemende bedreigingen”, aldus Abe. “Dit betekent opnieuw dat Pyongyang de waarschuwingen van de internationale gemeenschap blijft negeren.”

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde op geheel eigen wijze: “Noord-Korea heeft een raket gelanceerd. Heeft dit type niets beters te doen in zijn leven”, waarmee hij doelde op Kim Jong-un.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben in het Noord-Koreaanse dossier tot “dialoog en onderhandelen” opgeroepen en zijn overeengekomen daarvoor alles samen in het werk te stellen.

In een reactie op de tweets van Trump liet woordvoerder Geng Shuang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat zijn land “hard heeft gewerkt” in het Noord-Koreaanse nucleair dossier en dat de Chinese bijdrage daarin “ruime erkenning” geniet. Hij riep tot “terughoudendheid” op en pleitte voor een “vreedzame” oplossing.

In Zuid-Korea hebben de politieke partijen de rakettest van hun noorderburen veroordeeld. Het provocerende gedrag leidt er enkel toe dat Noord-Korea meer geïsoleerd raakt en zwaardere sancties opgelegd zal krijgen, klinkt het.

Corrigeer

MEER NIEUWS