Nog nooit kleurde het Cactusfestival zo Belgisch: acht artiesten uit eigen land

De meest exotische naam is dit jaar Het Zesde Metaal. De enige die niet in het Engels zingen. Foto: mvn

Brugge -

Vrijdag gaat in het Minnewaterpark de zesendertigste editie van het Cactusfestival van start. Een opvallend Belgisch getinte editie, met acht artiesten uit eigen land. “Maar vooral ook een mix van gevestigde waarden en opkomend talent.”

Hear, see, feel the world, het is al jaar en dag de slagzin van Cactusfestival maar dit jaar bulkt de affiche vooral van talent uit eigen land. Goose, Warhaus, Coely, Millionaire, Het Zesde Metaal, Taxiwars en Tamino: een derde van de artiesten hoeft geen landgrenzen over te steken op weg naar het Minnewaterpark.

“Een recordaantal Belgische groepen? We hadden er nog niet bij stilgestaan. Maar dat zegt dan veel over de kwaliteit van de Belgische muziek op dit moment”, zegt organisator Patrick Keersebilck.

Hij is in het algemeen erg tevreden is over de line-up, met headliners als Roisin Murphy, Richard Ashcroft, Kaiser Chiefs, Jamie Lidell en Explosions In The Sky. “In totaal eenentwintig artiesten waarvan er twaalf deze zomer, in ons land, exclusief in Brugge optreden. Een typische Cactusaffiche ook: een mengeling van stijlen en een mix van gevestigde waarden en opkomend talent.”

Nog een opvallende vaststelling: met acht Belgische groepen, zes Amerikaanse, vijf Britse, een Ierse en een Australische waren op de affiche nooit minder nationaliteiten vertegenwoordigd. Al hoeft dat niet helemaal te verbazen, want van de obligate brok wereldmuziek is het festival al jaren geleden afgestapt.

West-Vlaams meest exotisch

“Wegens een gebrek aan publieksbelangstelling, maar gewoon ook omdat we het concept achterhaald vonden. De wereld is klein en muziekgenres zijn veel minder aan landen gebonden. Goede rock kan even goed uit Afrika komen. Nationaliteit is voor ons dus geen criterium en volgend jaar kan het programma er wat dat betreft dus weer helemaal anders uitzien”, zegt Keersebilck.

Dit jaar maakt West-Vlaamse trots Het Zesde Metaal, als enige niet-Engelstalige band, ironisch genoeg misschien nog het meest aanspraak op de titel van meest exotische act. “Toegegeven, onze slagzin hear, see, feel the world spelen we minder prominent uit, maar ze blijft zeker aanwezig. Cactusfestival is een belevingsfestival, in die zin dat we alle zintuigen willen aanspreken.”

Zo investeert Cactusfestival ook steeds meer in de omkadering. De oasis met zwembad die vorig jaar zijn intrede maakte, krijgt dit jaar een uitbreiding en ook de Skybar is terug. En de honger stillen op het Bargeplein blijft een culinaire wereldreis, met gerechten uit onder andere de Oosterse, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keuken.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio